10:26 15.11.2019

Путін бачить ризики для транзиту газу через Україну - з урахуванням нових позовів і термінів реформи ГТС

3 хв читати
Путін бачить ризики для транзиту газу через Україну - з урахуванням нових позовів і термінів реформи ГТС

Ризик припинення транзиту російського газу через Україну існує, визнав президент РФ Володимир Путін у бесіді з російськими журналістами в Бразиліа в четвер - за півтора місяця до завершення дії транзитного контракту "Газпрому" (MOEX: GAZP) з "Нафтогазом України".

Він нагадав про новий позов "Нафтогазу України" та про складний процес відокремлення газотранспортної складової з "Нафтогазу".

"Ми вже багато разів говорили: ми готові працювати з Україною і щодо транзиту нашого газу до Європи, і щодо постачань у саму Україну. Причому за цінами, нижчими від тих, за якими Україна отримує російський газ, але начебто за реверсом з боку Європи", - сказав він.

Путін висловився проти і фізичного, і віртуального реверсу газу через газовий потік зі сходу на захід, що проходить через Україну: "Я хочу, щоб усім було зрозуміло: неможливий ніякий реверс. Газ не може в півтруби текти в один бік, а півтруби - в інший. … Це нереально абсолютно. Ми знаємо, як це технологічно робиться. Заходить (труба з боку України в Європу - ІФ), потім лупінг такий, обхідну трубу там зробили - і назад його качають".

"Або прямо качають. Технологічно як вибудувана труба, це ж радянська труба? Вона йде транзитна, а від неї відгалуження на всю територію України. Там зараховують, а потім перераховують, що начебто це з Європи прийшло. Це нісенітниця просто. Ми це чудово розуміємо. Ми просто не шумимо з цього приводу, щоб уже не загострювати ситуацію", - описав Путін іншу схему отримання газу Україною.

"Але ми навіть говорили, що якщо ми безпосередньо постачатимемо, ми готові знизити ціну до 20% і навіть до 25%. Свого часу приїжджав пан Медведчук і Бойко. Зустрічалися з главою уряду Росії. І Медведєв їх запитав: ну вам що, ви ж не входите в уряд і навряд чи ввійдете? Але відповідь була, на мій погляд, зріла абсолютно. Вони сказали: для нас важливо, щоб Україна й український споживач отримували дешевший газ. Якщо ми це зробимо, штовхнемо цей процес, ми будемо щасливі. Я вважаю, що це реальна зріла політична позиція - в інтересах громадян України", - сказав президент РФ.

"Що ми зараз бачимо, що відбувається в реаліях? Знову "Нафтогаз" пред'явив черговий позов у суді. Маячня якась! Просто загострюють ситуацію. Навіщо? Ми ж говоримо, ми готові (причому в супроводі Єврокомісії) досягти будь-яких угод. Україна хоче за українськими законами це відрегулювати - будь ласка, ми готові. Україна хоче відрегулювати за європейськими законами - вона взяла на себе зобов'язання ухвалити європейське законодавство - ми готові. І в Єврокомісії про це сказали. Я сказав це своїм колегам у Франції та Німеччині. Якщо Україна встигне імплементувати в себе законодавство європейських країн (там пов'язано з розподілом видобувних і транзитуючих компаній) - зможуть вони це зробити в період часу, що залишився? Вони взяли на себе зобов'язання перед Європою (не перед нами) - нехай роблять. Ми готові й до цього", - заявив Путін.

"Але не все від нас залежить. Тому ризик припинення транзиту існує, напевно, з урахуванням тих обставин, про які я сказав", - сказав він.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА