13:38 17.11.2019

Будь-які заклики заморозити ситуацію на Донбасі грають на руку росіянам

3 хв читати
Будь-які заклики заморозити ситуацію на Донбасі грають на руку росіянам

Колишній заступник Адміністрації президента України Петра Порошенка з зовнішньополітичних питань Костянтин Єлісєєв виступає проти ідеї заморожування ситуації на Донбасі та будівництва стіни навколо окупованих районів Донецької та Луганської областей.

"Зараз ще з'являються ідеї про заморожування... Я категорично проти цього. Доти, доки ми боремося за Донбас, про нього ніхто не забуває. Тому що тільки-но ми все заморозимо, повірте, це буде підтримано міжнародним співтовариством, особливо деякими партнерами, які хочуть відновити співпрацю з Росією... І тому будь-які заклики заморозити ситуацію, а тим паче побудувати якусь стіну, тільки грають на руку росіянам і тим, хто відстоює питання скасування санкцій", – сказав він в інтерв'ю сайту "Сегодня", другу частину якого було опубліковано в неділю.

За його словами, Росія хоче встановити квазі-кордони, бо наполягає на розведенні вздовж усієї лінії розмежування. "Буде нова "межа", Росія все це заморозить і ми отримаємо у себе контрольовану Росією нестабільність і ескалацію. Коли треба, Росія відновлюватиме там бойові дії, коли не треба – там буде все заморожено. Але, найголовніше, це призведе до зняття санкцій і, на жаль, українське питання загубиться в міжнародному порядку денному", – пояснив Єлісєєв.

Крім того, дипломат нагадав, що коли було укладено два мінських документи, українська сторона почала з ентузіазмом їх виконувати: було ухвалено на тимчасовій основі на три роки закон про особливий порядок місцевого самоврядування в ОРДЛО, закон про амністію, і постанову Верховної Ради, яка визначила межі ОРДЛО, було призначено дату позачергових місцевих виборів для цих районів – 7 грудня 2014 року.

"Ми йшли чітко за планом, розраховуючи на взаємність у відповідь. На жаль, Росія вже тоді показала відсутність інтересу для досягнення миру, адже жодного кроку для того, щоб навіть припинити стріляти, не зробила", – сказав Єлісєєв.

Водночас він вважає, що наразі йдеться виключно про односторонні кроки української сторони. "Я хотів би запитати, а що Росія зробила, що ми погодилися на сумнозвісну "формулу Штайнмаєра"? Або що Росія зробила з точки зору безпеки, що ми пішли на непопулярне, чутливе, так зване розведення. Чому я кажу так зване? Тому що слова "розведення" в Мінських домовленостях не існує. Ми підміняємо "Мінськ" "розведенням", стверджуючи, що це відповідає Мінським домовленостям. У жодному з трьох документів про розведення не йдеться. Йдеться про виведення – виводьте війська", – сказав Єлісєєв.

Він також наголосив, що спершу "імплементаційна формула", або "формула Штайнмаєра" мала стати маленькою частиною комплексної дорожньої карти імплементації Мінських домовленостей. Але зараз, на його думку, з риторики української сторони слово "дорожня карта" взагалі зникло. "Зараз, коли ми погодилися на "формулу Штайнмаєра" (говорю тільки про форму, а не про зміст, який відтоді змінився), чому ми не згадали, що це має бути в контексті дорожньої карти? Адже ця карта для нас, мені здається, була дуже позитивним кроком, щоб вирулити з проблеми послідовності імплементації положень трьох мінських документів. ... І, що дуже важливо, це було рішення берлінського саміту, що спершу необхідно виконати умови стосовно гарантування безпеки перед тим, як Україна продовжить виконання політичних", – резюмував дипломат.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Байден заявив про бажання брати участь у передвиборчих дебатах із Трампом

До Дня Києва 42 тисячі киян, постраждалих внаслідок катастрофи на ЧАЕС, отримають матеріальну допомогу - Кличко

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг: ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА