12:11 19.11.2019

Новий законопроект про медіа може бути зареєстровано у ВР уже в грудні - експерт

3 хв читати
Новий законопроект про медіа може бути зареєстровано у ВР уже в грудні - експерт

Експерт з питань медійного права і член робочої групи з підготовки законопроекту про медіа Ігор Розкладай заявив, що документ може бути зареєстровано в парламенті вже в грудні цього року.

"У нашої робочої групи з підготовки законопроекту про медіа є чіткі дедлайни, коли ми маємо представити його текст. Я не виключаю, що ми зареєструємо його вже в грудні цього року", - заявив Розкладай під час презентації законопроекту на конференції "Медіа право".

Як повідомлялося, президент України Володимир Зеленський доручив Кабінету Міністрів розробити законопроект про вимоги та стандарти новин до 31 грудня 2019 року.

Відповідний указ №837/2019 оприлюднила прес-служба президента. Згідно з текстом документа, Кабмін зобов'язаний розробити та внести на розгляд Верховної Ради низку законопроектів, що регулюють діяльність медіа в країні.

"Розробка і внесення на розгляд Верховної Ради України законопроектів щодо врегулювання діяльності медіа в Україні, передбачивши, зокрема, положення про вимоги та стандарти новин, механізми запобігання поширенню недостовірної, перекрученої інформації, її спростування", - йдеться в тексті указу.

Також від Кабміну очікується розробка законопроектів, згідно з якими фізичним і юридичним особам країни-агресора буде заборонено володіти або фінансувати медіа в Україні.

Крім того, Кабмін має передбачити посилення відповідальності за порушення законодавства про інформацію.

13 листопада Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики на відкритому засіданні провів презентацію концепції та ключових положень, які можуть лягти в основу нового законопроекту. Концепція законопроекту передбачає зміни до законів України "Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні" (1993), "Про інформаційні агентства" (1995), "Про державну підтримку засобів масової інформації та соціальний захист журналістів" (1997), "Про порядок висвітлення діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування в Україні засобами масової інформації" (1997), "Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення" (2005), "Про телебачення і радіомовлення" (2006).

Концепція також передбачає протидію впливу Російської Федерації на вітчизняний інформпростір. Зокрема, громадянам, юридичним особам і компаніям, де громадяни або юридичні особи з РФ є акціонерами або бенефіціарами, буде заборонено бути власниками або співвласниками медіа в Україні. Крім росіян, цього не зможуть зробити чиновники або засновані ними юрособи, державні органи та компанії з непрозорою структурою власності. Винятком для другого випадку стане НСТУ і телеканал "Рада".

Ініціатива для законопроекту "Про медіа" також передбачає жорсткішу звітність для ЗМІ та пропонує зобов'язати самих власників видань страхувати журналістів від можливих ризиків їхньої діяльності.

Окремо також на розгляд комітету виносилася ідея Олександра Ткаченка про впровадження системи "фінансовий fair play". Вона передбачає санкції проти неприбуткових медіа, що, як вважає Ткаченко, допоможе вивести ЗМІ з-під контролю політиків і великого бізнесу.

Зміни також можуть стосуватися Нацради з телебачення і радіомовлення. Її повноваження розширять і спробують зробити максимально незалежними від політичної кон'юнктури.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Байден заявив про бажання брати участь у передвиборчих дебатах із Трампом

До Дня Києва 42 тисячі киян, постраждалих внаслідок катастрофи на ЧАЕС, отримають матеріальну допомогу - Кличко

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг: ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА