08:35 20.11.2019

Китай заявив протест США у зв'язку зі схваленням американським Сенатом законопроекту щодо Гонконгу

3 хв читати
Китай заявив протест США у зв'язку зі схваленням американським Сенатом законопроекту щодо Гонконгу

МЗС КНР назвав прийняття напередодні Сенатом американського Конгресу законопроекту про ситуацію в Гонконгу втручанням у внутрішні справи Китаю і заявив Вашингтону рішучий протест.

"Сенат США 19 листопада розглянув законопроект "Про права людини і демократії в Гонконгу". Китай рішуче засуджує і заявляє рішучий протест проти цього законопроекту, в якому ігноруються факти, вноситься плутанина, порушуються норми і застосовуються подвійні стандарти, що є неприкритим втручанням в справи Гонконгу, внутрішні справи Китаю, грубим порушенням міжнародного права і основних норм міжнародних відносин", - йдеться в поширеній заяві офіційного представника МЗС КНР Ген Шуана.

Дипломат зазначив, що заворушення в Гонконгу "серйозним чином підривають безпеку населення і його матеріальних цінностей, гальмують процес розвитку Гонконгу, кидають виклик формулою "одна країна дві системи".

Він підкреслив: "Нині Гонконг стоїть не перед завданням вирішення питання про так звані права людини і демократії, а перед завданням якнайшвидшого припинення заворушень, відстоювання законів, відновлення порядку".

За словами Ген Шуана, центральний уряд Китаю "продовжить рішуче підтримувати законні дії уряду соціального адміністративного району Гонконг, заходи поліції Гонконгу, спрямовані на дотримання законів, судової системи Гонконгу щодо покарання злочинців відповідно до закону".

МЗС зажадав від Вашингтона "негайно припинити втручатися в справи Гонконгу і втручатися у внутрішні справи Китаю, щоб не розпалювати вогонь і не пожинати гіркі плоди".

"Якщо американська сторона продовжить такі дії, то Китай вживе рішучих заходів, щоб рішуче протистояти цьому, твердо відстоювати національний суверенітет, безпеку і інтереси розвитку", - підкреслюється в заяві.

Адміністрація Гонконгу в поширеній у зв'язку з прийняттям законопроекту заяві висловила глибокий жаль.

У ній говориться, що проект закону підриває відносини між Гонконгом і Сполученими Штатами, і відзначається, що будь-яка форма втручання у внутрішні справи Гонконгу з боку іноземного парламенту неприйнятна.

Як повідомлялося, Сенат Конгресу США одноголосно схвалив підготовлений законопроект "Про права людини і демократії в Гонконгу".

Документ спрямований до Палати представників, яка раніше прийняла аналогічний законопроект. Тепер у разі узгодження обома палатами Конгресу тексту законопроекту, він повинен надійти на підпис президенту США Дональду Трампу.

Слідом за першим Сенат прийняв другий законопроект, який запроваджує заборону на поставки спорядження для гонконгської поліції: сльозоточивого та перцевого газу, гумових куль і електрошокерів.

У Гонконгу з червня тривають масові протести. Причиною послужив намір влади міста внести зміни в закон про екстрадицію, які дозволили б висилати до країн, що не мають відповідної угоди з Гонконгом, включно з материковим Китаєм, підозрюваних у скоєнні злочинів.

У зв'язку з протестами прийняття цих поправок було відкладено, а потім і зовсім скасовано. Однак протестні акції, які супроводжуються зіткненнями демонстрантів з поліцією, тривають з новими вимогами, зокрема введенням в адміністративному районі системи прямих виборів керівництва.

Протестувальники також виступають проти жорстоких дій поліції, які супроводжували попередні протестні акції.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

ЄС планує санкції проти постачання іранських ракет Росії та на Близький Схід

Безугла передумала виходити з фракції "Слуга народу"

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА