17:58 20.11.2019

Прокуратура передала ДБР, НАБУ, СБУ кримінальні провадження у зв’язку з позбавленням функцій розслідування

2 хв читати
Прокуратура передала ДБР, НАБУ, СБУ кримінальні провадження у зв’язку з позбавленням функцій розслідування

Органи прокуратури передали для розслідування до інших правоохоронних органів більшу частину кримінальних проваджень у зв’язку з позбавленням із 21 листопада 2019 року прокуратури функцій розслідування.

На брифінгу в середу в Києві генеральний прокурор України Руслан Рябошапка нагадав, що з четверга, 21 листопада, органи прокуратури позбавляються функцій досудового розслідування у кримінальних провадженнях. "Станом на зараз передано практично всі кримінальні провадження", - сказав генпрокурор.

Він зазначив, що велику частину справ передано до Державного бюро розслідувань (ДБР), значну частину передано для розслідування до Національного антикорупційного бюро України (НАБУ), ще частину передано до Національної поліції та СБУ за підслідністю.

Що стосується розслідування справ про злочини під час Революції гідності у 2013-14 роках, т.зв. майданівських справ, то генпрокурор спростував інформацію екс-начальника департаменту спеціальних розслідувань Генпрокуратури про те, що прокуратура може продовжувати розслідування цих справ у зв'язку з внесенням парламентом змін до Кримінально-процесуального кодексу у жовтні. "Це помилкове бачення", - сказав Рябошапка, наголосивши, що прокуратура з 21 листопада не має функцій досудового розслідування загалом.

За його словами, майже 40 справ передано для розслідування до НАБУ, меншу частину - до Національної поліції та СБУ, й левову частку матеріалів справ передано до ДБР.

Генпрокурор запевнив, що поки що матеріали кримінальних проваджень фізично передаються від одного органу іншому, розслідування не припиняється.

Також Рябошапка наголосив на важливості ухвалення парламентом змін до закону про ДБР у частині поправок, які дадуть змогу слідчим Генпрокуратури перейти без конкурсу на роботу до ДБР, оскільки це забезпечило б належне розслідування.

У свою чергу присутній на брифінгу директор ДБР Роман Труба зазначив, що процес передання кримінальних проваджень займе певний час. Він нагадав, що в ДБР було створено окремий підрозділ із розслідування "майданівських справ". "На першому етапі слідчий підрозділ налічуватиме 25 осіб. Слідчі ДБР мають обробити ці матеріали, але я запевняю, що це не вплине на процес розслідування", - запевнив директор ДБР.

Генпрокурор припустив, що, ймовірно, розслідуванням "майданівських справ" у ДБР займатимуться приблизно 50 осіб у разі ухвалення законодавчих змін, які дадуть змогу слідчим Генпрокуратури перейти до бюро.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА