17:58 20.11.2019

Прокуратура передала ДБР, НАБУ, СБУ кримінальні провадження у зв’язку з позбавленням функцій розслідування

2 хв читати
Прокуратура передала ДБР, НАБУ, СБУ кримінальні провадження у зв’язку з позбавленням функцій розслідування

Органи прокуратури передали для розслідування до інших правоохоронних органів більшу частину кримінальних проваджень у зв’язку з позбавленням із 21 листопада 2019 року прокуратури функцій розслідування.

На брифінгу в середу в Києві генеральний прокурор України Руслан Рябошапка нагадав, що з четверга, 21 листопада, органи прокуратури позбавляються функцій досудового розслідування у кримінальних провадженнях. "Станом на зараз передано практично всі кримінальні провадження", - сказав генпрокурор.

Він зазначив, що велику частину справ передано до Державного бюро розслідувань (ДБР), значну частину передано для розслідування до Національного антикорупційного бюро України (НАБУ), ще частину передано до Національної поліції та СБУ за підслідністю.

Що стосується розслідування справ про злочини під час Революції гідності у 2013-14 роках, т.зв. майданівських справ, то генпрокурор спростував інформацію екс-начальника департаменту спеціальних розслідувань Генпрокуратури про те, що прокуратура може продовжувати розслідування цих справ у зв'язку з внесенням парламентом змін до Кримінально-процесуального кодексу у жовтні. "Це помилкове бачення", - сказав Рябошапка, наголосивши, що прокуратура з 21 листопада не має функцій досудового розслідування загалом.

За його словами, майже 40 справ передано для розслідування до НАБУ, меншу частину - до Національної поліції та СБУ, й левову частку матеріалів справ передано до ДБР.

Генпрокурор запевнив, що поки що матеріали кримінальних проваджень фізично передаються від одного органу іншому, розслідування не припиняється.

Також Рябошапка наголосив на важливості ухвалення парламентом змін до закону про ДБР у частині поправок, які дадуть змогу слідчим Генпрокуратури перейти без конкурсу на роботу до ДБР, оскільки це забезпечило б належне розслідування.

У свою чергу присутній на брифінгу директор ДБР Роман Труба зазначив, що процес передання кримінальних проваджень займе певний час. Він нагадав, що в ДБР було створено окремий підрозділ із розслідування "майданівських справ". "На першому етапі слідчий підрозділ налічуватиме 25 осіб. Слідчі ДБР мають обробити ці матеріали, але я запевняю, що це не вплине на процес розслідування", - запевнив директор ДБР.

Генпрокурор припустив, що, ймовірно, розслідуванням "майданівських справ" у ДБР займатимуться приблизно 50 осіб у разі ухвалення законодавчих змін, які дадуть змогу слідчим Генпрокуратури перейти до бюро.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Сенатор США Грем: Путін - не легітимний президент, закликаю адміністрацію Байдена підтримати включення РФ до списку країн-спонсорів тероризму

Виділення Конгресом макрофінансової допомоги Україні критично важливе - Зеленський на зустрічі з Гремом

Президент Литви: Ми маємо бути тими, хто встановлює правила для майбутнього, не Путін

Зеленський зустрівся із сенатором США Гремом у Києві - посольство США

Боррель про EURO5 млрд військової допомоги: Ми продовжимо підтримувати Україну, чого це не коштувало б

Глава Євроради закликав зміцнити оборонний потенціал Європи, перейти в режим "воєнної економіки"

Австрія здатна очолити міжнародну коаліцію з гумдопомоги Україні - Стефанчук

Комітет із нацбезпеки обговорив поправки щодо регламентації вилучення транспорту в законопроєкті про мобілізацію - Фріз

Китай розглядає можливість участі в інавгураційному Саміті миру - посол Китаю у Швейцарії

ЄС: Російські вибори на тимчасово окупованих територіях України незаконні

РЕКЛАМА
Milk
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА