08:46 21.11.2019

Порошенко про зустріч в нормандському форматі: ніякої довіри до Путіна і жодних компромісів у питанні членства України в ЄС і НАТО

3 хв читати
Порошенко про зустріч в нормандському форматі: ніякої довіри до Путіна і жодних компромісів у питанні членства України в ЄС і НАТО

П'ятий президент України, лідер партії "Європейська Солідарність" Петро Порошенко вважає, що учасники переговорів в нормандському форматі повинні домагатися від Росії обов'язкового виконання безпеки пакету Мінських угод і не довіряти словам Путіна, повідомила прес-служба партії "Європейська Солідарність".

"Я хотів би звернутися з порадами до учасників саміту, зокрема від України, і до тих, хто сьогодні намагаються, як вони стверджують, "йти на рішучі компроміси". "Рішучі компроміси" з Путіним означають поразку. "Рішучі компроміси" з Путіним означають капітуляцію", - заявив Порошенко в ефірі "Марафону Гідності" на телеканалах "Прямий", "П'ятий" і "Еспрессо".

Він підкреслив, що не потрібно вірити Путіну, метою якого є не мир. На підтвердження цього, Порошенко сказав про можливість Путіна, який "міг би це зробити п'ять, чотири, три, два роки тому, але він не зацікавлений в мирі".

"Я завжди стверджував, що ключі від миру знаходяться в Москві. Але мир повинен бути з урахуванням українського інтересу", - підкреслив Порошенко.

Він застеріг, що при здачі позицій і капітуляції країни теж перестають стріляти, але це не має нічого спільного з миром.

"Отже, моя перша порада - не вірте Путіну, спирайтеся на наших союзників, спирайтеся на Європейський Союз, Сполучені Штати. Виходьте на ті позиції, які дозволять відновити територіальну цілісність, суверенітет і незалежність нашої держави", - підкреслив Порошенко.

За його словами, "червоні лінії", які неприпустимо перетинати, дуже прості. "Я це говорю як людина, яка разом з канцлером Меркель і президентом Оландом за участі Путіна писали комплекс заходів, який тепер називається Мінські угоди", - зазначив п'ятий президент України.

Він підкреслив, що першою "червоною лінією" має бути жорстка вимога, що компонент безпеки повинен передувати компоненту політичному. "І не можуть проводитися на українській землі вибори під дулами автоматів. Це лише легітимізує окупантів і виводить Росію, до чого вона, власне, і прагне, із зони дії санкцій, які є дуже ефективними", - пояснив Порошенко.

"Хочу підкреслити, що свого часу ключова позиція закону "Про особливий режим місцевого самоврядування" полягала в тому, що він робився на три роки", - також додав він.

"За будь-яких обставин Україна є унітарною державою. І ми не можемо допустити того, щоб нам намагалися кинути чи проект "Новоросії", або що-небудь, що називається федералізація. Або називають автономізація, або автономія", - нагадав Порошенко.

"Бо інтереси Путіна тільки полягають в тому, щоб зупинити рух України в НАТО і ЄС. Отже, це друга "червона лінія". Ні на які компроміси, які обмежують рух України в ЄС і НАТО, країна йти не повинна", - заявив він .

П'ятий президент України зазначив: "Є тільки один безпечний інструмент - це членство України в НАТО. Один демократичний і економічний інструмент - повномасштабне членство в Європейському Союзі. Інших альтернатив в України немає. І ми мали достатньо аргументів для того, щоб у цьому переконатися", - підкреслив Порошенко.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

ЄС планує санкції проти постачання іранських ракет Росії та на Близький Схід

Безугла передумала виходити з фракції "Слуга народу"

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА