13:08 21.11.2019

КС визнав законопроект Зеленського про уповноважених ВР таким, що не відповідає Конституції

3 хв читати
КС визнав законопроект Зеленського про уповноважених ВР таким, що не відповідає Конституції

Конституційний Суд України визнав не відповідним вимогам ч.1 ст.157 Конституції України внесений президентом Володимиром Зеленським законопроект №1016 про внесення змін до статті 85 і 101 Конституції щодо уповноважених Верховної Ради.

Як повідомляється на офіційному сайті КС, при цьому у відповідному висновку за конституційним зверненням Верховної Ради суд визнав законопроект відповідним вимогам ч.2 ст.157 і цілком - ст.158 Конституції України.

У висновку суду зазначається, що запропоновані законопроектом зміни до статей 85 і 101 Конституції передбачають введення нового виду парламентського контролю, який може вийти за межі контролю над дотриманням конституційних прав і свобод людини й потенційно може становити ризик надмірного втручання парламенту через уповноважених за дотриманням Конституції і законів без дотримання балансу приватних і публічних інтересів, зокрема у підприємницьку діяльність, у діяльність інститутів громадянського суспільства, органів державної влади та органів місцевого самоврядування, а отже, може призвести до порушення та обмеження прав і свобод людини і громадянина.

"Конституційний Суд України застерігає від запровадження такого контролю за додержанням Конституції України, який суперечитиме Конституції України та може спричинити юридичну невизначеність, оскільки це є несумісним із принципом верховенства права – однією з основоположних гарантій дотримання прав і свобод людини і громадянина. Для людини і громадянина така невизначеність є загрозою сваволі з боку органів публічної влади та їх посадових осіб", - йдеться у висновку КС.

Крім того, введення нового виду парламентського контролю через інститут уповноважених ВР може призвести до звуження сфери діяльності й повноважень уповноваженого Верховної Ради з прав людини (омбудсмена), а також до обмеження права громадян звертатися за захистом своїх прав до омбудсмена.

У висновку зазначається, що внесення до Конституції запропонованих змін призведе до встановлення невизначених меж повноважень ВР усупереч конституційному принципу поділу державної влади та до порушення системи стримувань і противаг між законодавчою, виконавчою та судовою гілками влади, що є загрозою для забезпечення прав і свобод людини та громадянина.

КС констатує, що запропоновані в законопроекті зміни не спрямовані на ліквідацію незалежності чи на порушення територіальної цілісності України, однак вони не узгоджуються з конституційними принципами верховенства права та поділу державної влади, принципами демократичної, правової держави і в разі запровадження загрожуватимуть правам і свободам людини.

Висновок КС є обов'язковим, остаточним і таким, що не може бути оскаржено.

Як повідомлялося, Зеленський вніс до ВР законопроект №1016 29 серпня як невідкладний. Ст.101 Конституції про парламентський контроль пропонується доповнити абзацом про те, що для здійснення парламентського контролю над дотриманням Конституції і законів в окремих сферах ВР може призначати своїх уповноважених, правовий статус яких визначається окремими законами. Відповідно перелік повноважень парламенту, викладений у ст.85 Основного закону, буде доповнено пунктом про те, що Верховна Рада призначає і звільняє таких уповноважених, а також заслуховує їхні щорічні звіти.

Згідно з процедурою розгляду конституційних змін, Верховна Рада мала направити відповідний законопроект до Конституційного Суду для отримання висновку про відповідність ініціативи ст.157 і ст.158 Основного закону.

3 вересня Верховна Рада направила законопроект до КС для отримання висновку щодо відповідності Основному закону.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА