16:06 23.11.2019

Місія МВФ завершила візит в Україну без Staff Level Agreement, але відзначила прогрес у підготовці програми

2 хв читати
Місія МВФ завершила візит в Україну без Staff Level Agreement, але відзначила прогрес у підготовці програми

Місія Міжнародного валютного фонду, працюючи в Україні з 14 до 22 листопада, заявила про конструктивні та плідні обговорення з представниками влади України, однак для укладення домовленості про нову програму (Staff Level Agreement) знадобиться продовження дискусій найближчим часом.

"Місія досягла помітного подальшого поступу в дискусіях щодо заходів і реформ, які могли б лягти в основу нової програми, підтриманої МВФ... Дискусії продовжаться наступного тижня", - йдеться в заяві глави місії Рона ван Родена за підсумками місії, поширеному в суботу.

Згідно з документом, серед обговорюваних необхідних кроків – заходи у грошово-кредитному, податково-бюджетному та фінансовому секторах, а також реформи, спрямовані на поліпшення бізнес-клімату, посилення верховенства права і нарощування економічного зростання.

У заяві наголошується, що місія МВФ віддала належне суттєвому прогресу, досягнутому в останні кілька місяців на шляху реформ і дотримання зваженої економічної політики.

Як повідомлялося, Україна веде переговори про можливість відкриття Фондом нової 3-річної програми розширеного фінансування EFF на $5-6 млрд. У вересні Київ відвідала місія МВФ, яка згодом повідомила про плани продовжити дискусію.

Український уряд і центробанк сподівається, що позитивне рішення про нову програму буде ухвалено в грудні, що дасть змогу отримати перший транш за нею ще до кінця цього року.

Верховна Рада вже ухвалила закон про держбюджет-2020, що є однією з головних умов для відкриття програми. Парламент також повернув норму про відповідальність за незаконне збагачення і схвалив у першому читанні закон про обіг сільгоспземель в Україні, що також підвищує шанси на позитивне рішення МВФ. Водночас під час обговорення закону президент Володимир Зеленський заявив про внесення до закону під час доопрацювання його в другому читанні норми про всеукраїнський референдум з питання вирішення купівлі землі нерезидентами, що може викликати запитання у Фонду.

Серед інших питань залишається прогрес у відшкодуванні коштів платників податків, витрачених на націоналізацію Приватбанку і виплату вкладникам інших виведених з ринку банків, а також гарантії неповернення націоналізованих або виведених з ринку банків їхнім власникам навіть у випадку, якщо таке рішення ухвалить суд.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Байден заявив про бажання брати участь у передвиборчих дебатах із Трампом

До Дня Києва 42 тисячі киян, постраждалих внаслідок катастрофи на ЧАЕС, отримають матеріальну допомогу - Кличко

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг: ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА