18:51 25.11.2019

Зеленський знову зазначив, що Україна звернеться до РФ за поверненням майна з військових суден

2 хв читати

Президент України Володимир Зеленський знову зазначає, що Україна після аналізу стану трьох повернених Росією військових суден звернеться до РФ із вимогою повернення відсутнього на них майна.

"Так, не все там (на суднах - ІФ) добре, деякого обладнання немає. Але, як я і обіцяв, з'являться списки, чого немає. І, по-перше, ми звернемося до Росії, і вона обов'язково нам це поверне. А по-друге, в будь-якому разі через три місяці наші військові катери будуть готові", - сказав він у відеозверненні до українців про успіхи, перемоги, плани й невдачі влади за тиждень, записаному під час пішої прогулянки президента вулицями Києва.

21 листопада Зеленський в Очакові після огляду трьох захоплених РФ рік тому кораблів, які повернулися в Україну, заявив, що українська сторона проаналізує стан суден ВМС України й обов'язково звернеться до РФ, щоб було повернуто те, чого на них не вистачає.

При цьому Зеленський зазначив, що Україна паралельно займеться і ремонтом цих суден, щоб через "десь три місяці все буде на ходу".

Перед цим командувач ВМС України адмірал Ігор Воронченко заявив, що повернені малі броньовані артилерійські катери "Бердянськ" і "Нікополь", а також буксир "Яни Капу" - не на ходу, росіяни їх "угробили". "Росіяни їх угробили: познімали навіть плафони, розетки та унітази. Так що ми ще покажемо всьому світу варварське ставлення росіян до цього", - сказав Воронченко.

А адвокат українських моряків Микола Полозов повідомив, що було вилучено як речові докази у справі майже 30 одиниць зброї моряків, зокрема автомати Калашникова та пістолети Макарова, а також сотні одиниць боєприпасів до артилерійських установок, а також радіонавігаційне обладнання.

Російські прикордонники 25 листопада 2018 року затримали із застосуванням зброї в районі Керченської протоки український буксир "Яни Капу" та малі броньовані артилерійські катери "Бердянськ" і "Нікополь", що прямували з Одеси до Маріуполя.

Міжнародний трибунал ООН з морського права 25 травня постановив, що Росія має звільнити українських моряків і передати Україні українські судна.

У РФ 24 українських моряків звинуватили в "незаконному перетині кордону, вчиненому групою осіб за попередньою змовою або організованою групою, або із застосуванням насильства або із погрозою його застосування" (ч. 3 ст. 322 КК РФ). Вони повернулися в Україну 7 вересня 2019 року у рамках взаємного звільнення Україною та РФ утримуваних осіб.

Незважаючи на повернення моряків і кораблів, триває спір про порушення Росією імунітетів трьох військово-морських суден і 24 членів їхніх екіпажів. Арбітражний трибунал Міжнародного суду ООН провів слухання у справі про порушення прав України як прибережної держави в Чорному, Азовському морях та Керченській протоці.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Байден заявив про бажання брати участь у передвиборчих дебатах із Трампом

До Дня Києва 42 тисячі киян, постраждалих внаслідок катастрофи на ЧАЕС, отримають матеріальну допомогу - Кличко

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг: ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА