19:32 25.11.2019

Зеленський підписав закон про криміналізацію незаконного збагачення

2 хв читати
Зеленський підписав закон про криміналізацію незаконного збагачення

Президент України Володимир Зеленський підписав закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо конфіскації незаконних активів осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, і покарання за набуття таких активів" №263-ІХ, повідомляє прес-служба глави держави.

"Завданням закону є відновлення кримінальної відповідальності за незаконне збагачення, а також запровадження інституту стягнення в дохід держави необґрунтованих активів осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування", - йдеться в повідомленні.

Також внесено зміни до Цивільного процесуального кодексу України, згідно з якими справи про визнання активів необґрунтованими та їхнє стягнення в дохід держави розглядає Вищий антикорупційний суд.

Як повідомлялося, 31 жовтня Верховна Рада повернула кримінальну відповідальність за незаконне збагачення і ввела інструмент цивільної конфіскації необґрунтованих активів чиновників.

За законопроект №1031 про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо конфіскації незаконних активів осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, і покарання за набуття таких активів у четвер у другому читанні та в цілому проголосували 259 народних депутатів.

Законопроект доповнює Кримінальний кодекс статтею 368-5 "незаконне збагачення", яка передбачає, що набуття чиновником активів, вартість яких більше ніж на 6,5 тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян перевищує його законні доходи, каратимуть позбавленням волі на термін від п’яти до десяти років із позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на термін до трьох років.

До активів включатимуться не лише грошові кошти, майно, роботи або послуги, а й, наприклад, обсяг зменшення фінансових зобов'язань і криптовалюта.

Позов про визнання необґрунтованими активів може подаватися без наявності обвинувального вироку стосовно особи. Конфіскація незаконних активів посадових осіб відбуватиметься за рішенням суду в цивільному процесі.

Вищий антикорупційний суд України (ВАКС) розглядатиме цивільні позови про визнання активів необґрунтованими. Позивачами виступають представники Національного антикорупційного бюро України або прокурори Генеральної прокуратури України.

Термін позовної давності в справах про визнання активів необґрунтованими становитиме чотири роки з дня набуття оспорюваних активів.

11 вересня Верховна Рада прийняла за основу цей законопроект. Його ухвалення є однією з умов продовження програми співпраці України з МВФ.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА