12:33 26.11.2019

КС почав розглядати законопроект про припинення повноважень нардепів за прогули і "кнопкодавство"

3 хв читати
КС почав розглядати законопроект про припинення повноважень нардепів за прогули і "кнопкодавство"

Велика палата Конституційного Суду України у вівторок розпочала розгляд справи про відповідність статтям Конституції країни законопроекту №1027, який передбачає розширення переліку підстав для припинення повноважень народних депутатів.

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", КС у формі усного провадження у вівторок проводить перше засідання справи за конституційним зверненням Верховної Ради про надання висновку стосовно відповідності законопроекту №1027 про внесення змін до статті 81 Конституції вимогам статей 157 і 158 Основного закону. Цей законопроект передбачає внесення змін, які дозволяють позбавляти повноважень народного депутата за рішенням суду, серед іншого, через не персональне голосування (т. зв. кнопкодавство), а також у разі відсутності парламентарія без поважних причин на третині засідань протягом однієї сесії.

Суддя-доповідач у справі Сергій Головатий поінформував, що звернувся до низки наукових закладів, освітніх закладів і до членів науково-консультативної ради КС (КНУ ім.Тараса Шевченка, ДНУ ім.Василя Стуса, ОНУ ім. Іллі Мечникова, Національний юруніверсітет ім.Ярослава Мудрого тощо) з проханням надати юридичний висновок щодо відповідності законопроекту.

Головатий пообіцяв ознайомити колег із наданими на його прохання юридичними висновками на закритій частині засідання КС.

Також він додав, що наступного тижня Венеціанська комісія надасть свій експертний висновок стосовно цього питання, і його буде винесено на затвердження комісією на наступне пленарне засідання 6-7 грудня.

"Участь народного депутата в засіданнях Верховної Ради і його особисте голосування є не просто правом або можливістю вільного вибору для народного депутата, а його обов'язком. Крім того, можна зробити висновок і допустити, що народний депутат України має реалізовувати цей обов'язок, маючи певні санкції за його нереалізацію", - повідомила постпред Верховної Ради в КС Ольга Совгиря.

Вона наголосила, що всі зміни "рівною мірою спрямовані на посилення ефективності й інтенсивності представництва волі виборців у парламенті шляхом посилення конституційної відповідальності народного депутата України та їхніх представників".

У свою чергу постпред президента України в КС Федір Веніславський зазначив, що під час роботи Верховний Ради VIII скликання були "тисячі випадків" не персонального голосування депутатів, тоді як у парламенті цього скликання поки що зафіксовано лише три таких випадки.

"Відсутність санкцій за порушення конституційних імперативних вимог спричиняє негативні наслідки, які ми спостерігаємо. Тому президент і запропонував цей законопроект", - сказав він.

Веніславський також наголосив, що "насамперед метою законопроекту є усунення неточностей та прогалин, які мали місце в нинішній редакції ст. 81 Конституції України".

Він запевнив, що в разі реалізації пропонованих законопроектом ініціатив "жодним чином" конституційні права і свободи людини не будуть обмежені. Як наслідок, постпред президента попросив Конституційний Суд розглянути справу і надати висновок про те, що законопроект №1027 відповідає вимогам статей 157 і 158 Конституції України.

Як повідомлялося, Верховна Рада передала законопроект до КС 4 вересня. Рішення підтримали 279 народних депутатів.

Згідно з процедурою розгляду конституційних змін, Верховна Рада має направити відповідний законопроект до Конституційного Суду для отримання висновку про відповідність ініціативи ст. 157 і ст. 158 Основного закону. Після отримання висновку КС парламент може попередньо схвалити (прийняти в першому читанні) такий законопроект щонайменше 226 голосами. Після цього, на наступній черговій сесії, ВР може розглядати його для ухвалення в цілому. Для цього буде потрібно не менше ніж 300 голосів парламентаріїв.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

ЄС планує санкції проти постачання іранських ракет Росії та на Близький Схід

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА