20:33 26.11.2019

"Євросолідарність" протестує проти намірів відновити прямі постачання газу з РФ

4 хв читати
"Євросолідарність" протестує проти намірів відновити прямі постачання газу з РФ

Відновлення прямих закупівель газу з РФ буде серйозною загрозою національній безпеці України та має елементи державної зради, оскільки це робить нашу країну залежною від держави-агресора, йдеться в заяві партії "Європейська солідарність", розміщеній на її сайті у вівторок.

"Спроби повернути Росію на енергоринок України мають зупинити скоординовані дії патріотичної опозиції та громадян України", - йдеться у заяві.

У партії зазначили, що відновлення прямих постачань газу у вівторок анонсував міністр енергетики та захисту довкілля України Олексій Оржель. "Ми вимагаємо від президента Зеленського та прем’єра Гончарука негайно надати повну та вичерпну інформацію суспільству, чи дійсно йдеться про повернення країни-агресора на енергетичний ринок України. Якщо це самодіяльність міністра, ми вимагаємо його негайної відставки та відкриття кримінального провадження за державну зраду. Якщо це нова політика "зеленої" команди – ми висловлюємо рішучий протест таким намірам і зробимо все, аби зупинити продаж України Кремлю", - йдеться в заяві.

У партії зазначили, що Україна протягом чотирьох років не купує газ у РФ, а раніше була об'єктом газового шантажу.

"Саме через газовий шантаж Росії у 1997 році Україна погодилась на розподіл Чорноморського флоту та базування російських кораблів у Севастополі. Саме у гонитві за газовою знижкою у 2010 році Україна погодилася на ганебні Харківські угоди та пролонгувала перебування російського флоту у Криму. Це закінчилося анексією Кримського півострова та війною на Донбасі. Залежність від російського газу – це загроза самій незалежності України", - наголошують у партії.

У заяві таке рішення називають зрадою української армії та воїнів, які щодня захищають український суверенітет і територіальну цілісність.

"Вважаємо неприпустимим повертатися до закупок газу в РФ, у час, коли триває війна на Донбасі, окуповано Крим і кожен рубль, зароблений на експорті газу, Росія витрачає на знищення України та українців. Дії влади аморальні та не мають нічого спільного з державницькими. У ситуації, коли "Нафтогаз" виграв у "Газпрому" Стокогольмський арбітраж на суму понад $2 млрд, маємо вимагати від РФ виконання рішення арбітражу та відшкодування наших збитків. Будь-які поступки Росії у газовому питанні межують із національною зрадою українських інтересів", - заявляють в партії.

"Європейська солідарність" вимагає від голови Верховної Ради Дмитра Разумкова викликати Оржеля на засідання Верховної Ради для пояснень, чиї вказівки або директиви він виконує, а від Зеленського - публічно відмежуватися від позиції Оржеля, "оскільки питання переговорів щодо газу є питанням національної безпеки і, отже , компетенцією президента". Від Служби безпеки України та Державного бюро розслідувань партія вимагає "здійснити розслідування та допитати міністра Оржеля з метою з'ясування можливого російського впливу, щоб схилити його до підписання газових угод в інтересах РФ".

"Ми також закликаємо проєвропейські патріотичні сили об'єднати свої зусилля в парламенті та поза ним, щоб не допустити здачі стратегічних інтересів України", - резюмується в заяві.

Як повідомлялося, у вівторок Оржель заявив, що Кабінет Міністрів може розробити механізм, згідно з яким потенційні знижки на газ російського "Газпрому" за ймовірних прямих постачань в Україну з 2020 року "вилучатимуться". За його словами, ресурс пропонуватимуть кінцевим споживачам за ринковою ціною, а різниця між нею і ціною зі знижкою, запропонованою "Газпромом", направлятиметься на реалізацію соціально важливих заходів, зокрема на субсидування незахищених споживачів.

Раніше голова НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв висловив думку про те, що російський "Газпром" із 1 січня 2020 року може розпочати пряме постачання газу українським споживачам у разі укладення договорів про приєднання за європейськими правилами. "Газпрому" ніщо не заважає розпочати постачання газу українським споживачам у будь-який момент. Щойно у нас буде підписано договори про приєднання і щойно ми впровадимо європейські норми роботи ринку газу, "Газпром" зможе прийти на цей ринок і постачати в такій кількості газ споживачам, як вони захочуть. Більше того, вони можуть робити це досить ефективно, якщо їхня цінова політика буде дешевша, ніж у європейських постачальників", - заявляв він у жовтні під час виступу на П’ятому українському газовому форумі.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

Кулеба поговорив телефоном з міністром закордонних справ Кот-д'Івуару

Кулеба провів розмову з Боррелем, закликав до якнайшвидшого постачання Україні додаткових систем Patriot та інших ППО, здатних збивати балістику

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА