11:44 27.11.2019

КВУ відзначає слабку підтримку урядових ініціатив у ВР

3 хв читати

 У громадській організації "Комітет виборців України" (КВУ) відзначають низьку юридичну якість законопроектів і незначну підтримку урядових ініціатив у Верховній Раді IX скликання.

"У Верховній Раді зберігаються високі темпи реєстрації законопроектів. Так у перші три місяці роботи Верховної Ради IX скликання було зареєстровано 1 193 законопроекти, що становить 30 законопроектів на одне пленарне засідання", - йдеться в дослідженні КВУ "Три місяці Верховної Ради: здобутки і провали", презентованому в середу в Києві.

Зазначається, що 91% усіх законопроектів ініціювали депутати. Серед фракцій найбільше законопроектів ініціювали депутати фракції "Слуга народу", які були серед авторів 572 законопроектів.

"Проблемою в роботі ВР залишається низька юридична якість законопроектів. У середньому понад половина документів отримують негативні висновки головного науково-експертного управління ВР", - зазначають у КВУ.

Згідно з дослідженням, за три місяці у ВР було ухвалено 72 закони, кожен третій із яких стосувався економічного блоку, а кожен шостий був первинно розроблений і зареєстрований депутатами ВР VIII скликання.

Зазначається, що із 72 ухвалених законів 52 ініціювали депутати, 11 - президент і 9 – Кабінет Міністрів України.

У КВУ констатують співмірність темпів законодавчої роботи ВР IX скликання (за перші три місяці подано 1 193 законопроекти і ухвалено 72 закони) і темпів Ради VIII скликання (за перші три місяці подано 1 831 законопроект і ухвалено 60 законів).

"Інформація про турборежим виявилася фейком", - констатував під час презентації генеральний директор КВУ Олексій Кошель.

Згідно з дослідженням, у середньому за ухвалені закони голосували 288 депутатів, при цьому 40% законів було ухвалено конституційною більшістю.

За усередненим показником, за підтримку законів голосував 91% депутатів фракції "Слуга народу", 57% депутатів "Голосу", 43% - "Європейської солідарності", 40% - позафракційних, 37% - групи "За майбутнє", 34% - "Батьківщини" і 16% - "Опозиційного блоку - За життя".

Серед іншого зазначається, що 21 із 72 законів було ухвалено без принципу "монобільшості", саме за ці закони голосувало менше ніж 226 депутатів "Слуги народу".

"У ВР IX скликання низькою є підтримка урядових ініціатив. За три місяці було ухвалено лише 14% від загальної кількості урядових законопроектів. Для порівняння: в уряді Арсенія Яценюка цей показник становив 26% за перші три місяці", - констатують у КВУ.

Для порівняння, показники президентських ініціатив свідчить про вищу підтримку. Президент Володимир Зеленський зареєстрував 45 законопроектів, із яких було ухвалено 11 (24%).

Крім того, у звіті наголошується, що за три місяці у Верховній Раді відбулося 39 засідань, у середньому на яких було зареєстровано 361 законопроект. Лідером серед фракцій із відвідуваності є депутати "Європейської солідарності" (у середньому було зареєстровано 90% депутатів), на другому місці - партія "Слуга народу" (86% депутатів).

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА