13:55 27.11.2019

Зеленський і Науседа підписали декларацію про розвиток стратегічного партнерства між Україною та Литвою до 2024 року

2 хв читати
Зеленський і Науседа підписали декларацію про розвиток стратегічного партнерства між Україною та Литвою до 2024 року

 Низку документів, зокрема декларацію про розвиток стратегічного партнерства між Україною та Литвою на 2020-2024 роки, було підписано за результатами засідання Ради президентів України та Литви під головуванням Володимира Зеленського та Гітанаса Науседи в середу.

"Це спільна декларація розвитку стратегічного партнерства між Україною та Литовською Республікою, яка містить пріоритети двостороннього діалогу на період 2020 – 2024 років. А отже, можна впевнено сказати, що партнерство України та Литовської Республіки буде ще міцнішим", - зазначив Зеленський під час зустрічі зі ЗМІ за підсумками переговорів із президентом Литви у Вільнюсі в середу.

Як повідомляється на офіційному сайті глави Української держави, декларація стане своєрідною дорожньою картою розвитку українсько-литовських відносин на рівні стратегічного партнерства. Її положення буде покладено в основу можливих подальших кроків країн у контексті співпраці з низки питань двостороннього, регіонального та міжнародного порядку денного.

Спільна заява також передбачає реалізацію Україною та Литвою низки заходів у сферах міжнародної та регіональної безпеки, європейської та євроатлантичної інтеграції, економіки, соціальної політики, розвитку торгівлі та інвестицій, наукового співробітництва, співпраці в культурній та гуманітарній сферах.

Заступник керівника Офісу президента України Ігор Жовква і головний зовнішньополітичний радник президента Литви Аста Скайсгірітє скріпили підписами протокол Дванадцятого засідання Ради президентів України і Литви, який відображає основні домовленості, досягнуті під час цього заходу. У протоколі засуджується агресія РФ проти України, зокрема тимчасова незаконна окупація Криму та частини території України в Донецькій і Луганській областях. Документ також відзначає активну співпрацю двох держав і підтримку європейських та євроатлантичних прагнень України з метою отримання нею повноправного членства в ЄС і НАТО.

Віце-прем'єр - міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров і міністр енергетики Литовської Республіки Жигімантас Вайчюнас підписали декларацію щодо намірів про взаємне визнання електронної ідентифікації та довірчих послуг для електронних транзакцій між Міністерством електронної трансформації України та Міністерством економіки та інновацій Литовської Республіки. Серед іншого, документ містить домовленість про намір сторін об'єднати зусилля для усунення наявних бар'єрів транскордонного використання довірчих послуг і транскордонних е-контрактів, е-рахунків та інших аналогічних рішень.

Міністр оборони України Андрій Загороднюк і міністр охорони краю Литви Раймундас Каробліс підписали декларацію про наміри щодо співпраці в сфері кібернетичної безпеки між відомствами. Документ передбачає низку заходів із забезпечення реагування в разі виникнення масштабних національних або міжнародних кіберінцидентів. Сторони також висловили намір створити спільні пункти єдиного контакту для обміну інформацією про кіберзагрози і напади, розробити план спільних навчань.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА