07:47 29.11.2019

"В Україні настільки сильна свобода слова, що її пора приглушити", заявила нардеп від "Слуги народу"

3 хв читати

Народний депутат з фракції партії "Слуга народу" Ольга Василевська-Смаглюк, в минулому журналіст, закликала "трохи приглушити" свободу слова в Україні, передає телеканал "Настоящее время".

"У нас в країні настільки сильна свобода слова, що її пора б уже трохи приглушити. З поваги до інституту президентства фільтрувати свої слова", - сказала Смаглюк в ефірі телеканалу "Настоящее время", коментуючи справу стосовно нардепа Софії Федини та волонтера Марусі Звіробій, підозрюваних у погрозах президенту України Володимиру Зеленському.

Вона додала, що "якби це відбувалося десь в Криму в нинішніх умовах або в Росії, то цю людину не чекали б санкції суду для того, щоб провести обшуки. Її би просто посадили у в’язницю. Без суду і слідства".

Нардеп заявила, що голосуватиме тільки за зняття недоторканності з Федини, але не за притягнення її до відповідальності.

Як повідомлялося, наприкінці жовтня президент України Володимир Зеленський під час спілкування з добровольцями в м. Золотому Луганської області говорив на підвищених тонах. Після цього на сторінці волонтера Марусі Звіробій у Facebook було оприлюднено трансляцію, в якій вона, а також нардеп від фракції "Євросолідарність" Софія Федина обговорювали візит Зеленського до Золотого.

Вони, зокрема, з використанням ненормативної лексики коментували спілкування президента з добровольцями. "Там випадково може вибухнути граната, там бувають обстріли, наприклад", - говорила Федина.

Нардеп Качура (фракція "Слуга народу") подав до правоохоронних органів заяву на нардепа та волонтера через їх некоректні висловлювання на адресу Зеленського, а 1 листопада повідомив, що до Єдиного реєстру досудових розслідувань (ЄРДР) внесено відомості за його заявою.

1 листопада генеральний прокурор Руслан Рябошапка підтвердив факт розслідування кримінального провадження. "Так, це правда. І не тільки він (Качура - ІФ), а й багато народних депутатів зверталися з цього приводу. Провадження було відкрито у понеділок, там очевидні ознаки злочину, за якими було відкрито провадження. Здається, ДБР наразі розслідує", - сказав генпрокурор, відповідаючи на запитання агентства "Інтерфакс-Україна".

26 листопада ДБР направило до Генпрокуратури проект повідомлення про підозру в погрозі вбивством щодо президента України народному депутату та громадянці. "Крім цього, до прокуратури направлено проект подання до Верховної Ради України про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності згаданого народного депутата України", - повідомила прес-служба ДБР.

У бюро зазначають, що, за попередньою інформацією, 26 жовтня народний депутат і громадянка, перебуваючи у Львові, здійснили онлайн-трансляцію на відеохостингу YouTube і в соціальній мережі Facebook, під час якої висловлювали погрози вбивством, адресовані президенту України Володимиру Зеленському, пов'язані з його державною діяльністю.

"Кваліфікація: погроза вбивством щодо президента України (ч. 1 ст. 346 Кримінального кодексу України)", - йдеться в повідомленні. Стаття 346 ККУ "Погроза або насильство щодо державного чи громадського діяча" карається позбавленням волі на термін до п'яти років.

Уранці 28 листопада Звіробій написала на своїй сторінці у Facebook, що до неї додому з обшуками прийшли детективи ДБР і співробітники СБУ, зокрема бійці "Альфи". Згідно з відеотрансляцією, яку оприлюднила Звіробій, слідчий ДБР Ігор Ковиза спільно зі співробітниками Служби безпеки України та спецпідрозділом "Альфа" вручили їй дозвіл на проведення обшуків, а також вимагали здати мобільний телефон.

У свою чергу прес-служба ДБР підтвердила агентству "Інтерфакс-Україна" проведення обшуків у Звіробій у рамках розслідування справи про погрози президенту України.

"Справді, відбуваються обшуки", - сказала прес-секретар ДБР Анжеліка Іванова, не уточнивши при цьому деталей, оскільки слідчі дії ще не завершено.

У партії "Європейська солідарність" розцінюють обшуки, що проводяться з ранку четверга співробітниками Держбюро розслідувань за сприяння бійців спецпідрозділу "Альфа" СБУ в будинку волонтера Звіробій в Калинівці (Київська обл.) як частину здійснюваних нинішньою владою України політичних репресій.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА