14:32 29.11.2019

Кива розповів хто стояв за його арештом в 2011 році

3 хв читати
Кива розповів хто стояв за його арештом в 2011 році

Небажання слідувати корупційним схемам і незгода з політикою Полтавського УБОЗу стали причиною арешту Іллі Киви по «сфабрикованій» справі про хабар в Полтаві 2011 році. Про це нардеп розповів в програмі «HARD з Влащенко» на телеканалі ZIK

«Перший, хто мене запросив на аудієнцію після мого призначення, був заступник начальника УБОЗ Геннадій Бендрик, який розповів «правила взаємин» з його структурою. Потрібно було щомісяця здавати $ 10 тис. на «додаткове забезпечення» структури. Я був попереджений: «нарваних, нахабних і самовпевнених ми вміємо приводити до тями». Не знайшли ми компроміс з полтавським УБОЗом», - зазначив він.

Ілля Кива розповів, що був затриманий не «на гарячому», як це буває в справі за такою статтею, а в кафе.

«Мене затримали в обідню перерву, коли я пив каву в кафе навпроти мого управління. Забрали в УБОЗ, провели зі мною 6-годинну роботу і через 10 годин мене доставили в прокуратуру Полтавської області, де висунули звинувачення у хабарі. Хоча самого факту передачі хабаря не було! І це в матеріалах справи теж є. Паралельно вони заарештували мого брата, я його не бачив», - зазначив він.

Політик також розповів, що суд з обрання йому запобіжного заходу відбувся на наступний день, і судді не взяли до уваги жодну з пом'якшуючих обставин: «Суд не взяв до уваги, що у мене на утриманні перебувала мати, сестра, діти, що раніше не було ні приводів, ні затримань, ніяких історій раніше не було. Була просто людина і свідчення, написані співробітниками УБОЗ. Порушення почалися ще з моменту затримання - не було ні понятих, ні свідків. Суд не розглядав навіть альтернативу у вигляді застави або домашнього арешту. Хоча стаття передбачала альтернативні види запобіжного заходу. Суд мене заарештував на 2 місяці і мене помістили в СІЗО. І ці два місяці я буду пам'ятати все життя - вони були пеклом», - сказав він.

Ілля Кива також розповів про те, що в результаті знущань і жорстокого поводження в СІЗО у нього розвилася епілепсія, і як результат була 2-го група інвалідності, яка пізніше була скасована комісією через відсутність рецидивів.

«Мене посадили на «яму»- нора 1,5х2 метри, в якій по щиколотку лайна. У мене були зриви, епілептичні напади. Коли по 14 днів перебуваєш у голодуванні, по 5 діб в сухому голодуванні... у мене в тюрмі почалася епілепсія. Цей момент судом було враховано, хоча суд «заряджали» на те, щоб мене ніколи не відпустити», - зазначив нардеп.

Він також розповів про методи тиску, які використовували по відношенню до нього і його близьких, щоб змусити підписати зізнання.

«Всі прекрасно розуміли: ц справа була сфабрикована. Їм була потрібна явка з повинною, інакше вони не могли досягти своєї мети. Коли закінчувалися 2 місяці арешту, вони зробили максимум з того, що могли - забрали тоді з пологового будинку мою цивільну дружину, яка лежала на збереженні на ранньому терміні вагітності. І її привезли в тюрму. Приїхав прокурор, приїхав Бендрик. Мене підняли з «ями» в адміністративний корпус, поклали мені ручку і аркуш паперу і сказали: ціна мого підпису - життя моєї дитини. На ранньому терміні вагітності була велика ймовірність зриву. Ті 72 години, на які її могли затримати, вони були б фатальними для дитини. Я підписав папір. Я розумів, що підписав собі вирок», - розповів він.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

ВАКС ухвалив вирок колишньому нардепу Пацкану та звільнив від покарання у зв'язку із закінченням строку давності

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА