17:37 03.12.2019

ВР ухвалила в першому читанні законопроект №1210 із поправками до Податкового кодексу

2 хв читати
ВР ухвалила в першому читанні законопроект №1210 із поправками до Податкового кодексу

Верховна Рада України прийняла за основу жорстко розкритикований бізнесом законопроект №1210 із поправками до Податкового кодексу, які передбачають норми трансфертного ціноутворення, введення плану дій BEPS з протидії ухиленню від сплати податків, а також підвищення низки рентних ставок.

Як передає кореспондент агентства, законопроект у першому читанні підтримали 232 депутати за необхідних 226 голосів; при цьому за альтернативний законопроект 1210-1 нардепи віддали лише 225 голосів.

Голова парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев (фракція "Слуга народу") зобов'язався внести до другого читання законопроекту низку компромісних поправок, зокрема вилучити норму про підвищення рентних ставок на видобуток газу.

"Уже на сьогодні ми в процесі відкритого обговорення - з присутністю в робочих групах медіа, бізнесу, експертів, Мінфіну та Держподаткової служби - вже досягли домовленостей, які я як голова податкового комітету подам до другого читання", - сказав Гетманцев, представляючи законопроект з парламентської трибуни у вівторок.

Він під стенограму зачитав передбачувані компромісні поправки. Зокрема, в редакції до другого читання Гетманцев пропонує перенести запровадження концепції оподаткування прибутку контрольованих іноземних компаній (КІК) на 2021 рік, а також збільшити неоподатковуваний ліміт КІК із EUR1 млн до EUR 2 млн.

Окрім цього, до другого читання Гетманцев має намір запропонувати вилучити з законопроекту розкритиковані бізнесом норми про оподаткування експортних операцій за ставкою 20% ПДВ (оподатковувати різницю собівартості та ціну продажу), скасування положення про особисту відповідальність податкових інспекторів, збільшення штрафних санкцій за порушення термінів реєстрації податкових накладних навіть за неоподатковуваними та пільговими операціями, оподаткування курсових різниць.

Ставки щодо ренти на видобуток залізної руди мають бути до другого читання визначені в розмірі, компромісному для галузі та держави. "Ми сьогодні обговорюємо цей розмір на рівні 12%", - зазначив Гетманцев.

Раніше законопроект №1210 під авторством Гетманцева викликав жваві дискусії в комітеті, після чого в парламенті було зареєстровано альтернативний №1210-1 авторства Олексія Ковальова (фракція "Слуга народу"). Проте і цей законопроект розкритикували у бізнес-колах.

"Ми розпочали розгляд цього законопроекту кілька місяців тому саме з цієї версії (1210 - ІФ), яка була гіршою. Навіть автори це визнали. Ми провели 50 різних засідань, обіцяли бізнесу зміни. І повернулися до найгіршої версії", - сказала після ухвалення законопроекту Ольга Бєлькова (фракція "Батьківщина").

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

ВАКС ухвалив вирок колишньому нардепу Пацкану та звільнив від покарання у зв'язку із закінченням строку давності

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА