13:50 05.12.2019

За результатами зустрічі в Парижі Зеленський буде готовий внести проект із продовження чинного закону про особливий статус Донбасу - Єрмак

2 хв читати

Президент України Володимир Зеленський за результатами запланованої на 9 грудня в Парижі зустрічі лідерів країн "нормандської четвірки" (Україна, Німеччина, Франція, РФ) буде готовий внести законопроект про продовження терміну дії наявного наразі закону "Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей", заявив помічник президента України Андрій Єрмак.

"За результатами зустрічі в Парижі президент буде готовий внести проект із продовження чинного закону "про особливий статус". Потім ми можемо внести зміни до закону в частині імплементації формули Штайнмаєра", - сказав Єрмак під час зустрічі з лідером партії "Голос" Святославом Вакарчуком у Лондоні в четвер, відеозапис якої розповсюдили учасники зустрічі. Зустріч організував Королівський інститут міжнародних відносин Chatham House і Рада зовнішньої політики "Українська призма".

Помічник глави держави заявив, що Україна готова виконати один із пунктів Мінських угод - "конституційна реформа, в основі якої децентралізація", - але при цьому наголосив, що федералізація держави є неприйнятною.

"Що таке особливий статус і особливості місцевого самоврядування? Ми відкидаємо розмови про федералізацію України, і ми ніколи на це не підемо. У результаті реформи децентралізації місцеві органи влади отримають більше повноважень. До цього ОРДЛО можуть отримати додаткові повноваження, які ніколи не позначатимуть, що це є федералізація чи якісь автономні республіки чи щось подібне. Окремі райони з додатковими повноваженнями місцевих органів влади. Територіальна цілісність не обговорюється - це все територія України. Це кордон між РФ і Україною, де є наші прикордонники і під контролем України", - пояснив Єрмак.

Він повідомив про плани провести місцеві вибори в окремих районах Донецької та Луганської областей одночасно з усією територією України восени 2020 року. "Ми хочемо провести вибори одночасно у всій Україні 31 жовтня 2020 року", - повідомив помічник президента.

"Результат розгляду Мінських угод - це проведення місцевих виборів в ОРДЛО... Вибори можуть відбутися тільки за українськими законами і контроль над кордоном (з РФ на всій території - ІФ) в день виборів має бути в України", - наголосив Єрмак.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

Кулеба поговорив телефоном з міністром закордонних справ Кот-д'Івуару

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА