17:23 05.12.2019

Голова Ради НБУ звернувся до Офісу президента з пропозицією вивести Каленського зі складу Ради - Дубінський

3 хв читати
Голова Ради НБУ звернувся до Офісу президента з пропозицією вивести Каленського зі складу Ради - Дубінський

Голова Ради Національного банку України (НБУ) Богдан Данилишин у письмовому порядку звернувся до глави Офісу президента Андрія Богдана з проханням вивести зі складу Ради Миколу Каленського, повідомив народний депутат Олександр Дубінський у Telegram-каналі в четвер.

"Данилишин звернувся до Офісу президента з пропозицією відкликати з Ради Каленського (призначений за квотою президента Порошенка) у зв'язку з втратою бездоганної ділової репутації", - прокоментував він.

Згідно з оприлюдненим Дубінським зверненням Данилишина, датованим 19 листопада, голова Ради поінформував Богдана в порядку, який визначений регламентом Ради НБУ щодо призначених президентом членів ради.

"За інформацією Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) стало відомо, що, зокрема, дії Каленського кваліфіковано за ч.5 ст. 191 Кримінального кодексу України (заволодіння майна шляхом зловживання службовим становищем)", - стверджується в зверненні Данилишина.

Як повідомлялося, детективи НАБУ 11-12 листопада повідомили про підозру екс-першому заступнику глави НБУ Олександру Писаруку, члену ради НБУ Миколі Каленському та Аллі Шульзі у заволодінні грошовими коштами стабілізаційного кредиту VAB Банку на 1,2 млрд грн у жовтні 2014 року.

Окрім них, про підозру було повідомлено ще п'ятьом особам: голові наглядової ради та заступнику голові правління VAB Банку, а також трьом посадовим особам приватних компаній, пов'язаних із власниками банку.

З 13 до 15 листопада ВАКС ухвалив рішення про домашній арешт Каленського та взяття під варту п'ятьох інших підозрюваних на 60 днів з альтернативою застави. Найбільшу суму застави визначено Шульзі - 15,368 млн грн, директору Станіславської торговельної компанії - 1,92 млн грн, екс-заступнику голови правління VAB Банку - 1,15 млн грн, директору ТОВ "Бізнес-центр "Експертиза" - 0,38 млн грн і засновнику одного з товариств - 0,58 млн грн. Писаруку ВАКС обрав запобіжний захід у вигляді застави 5 млн грн без тримання під вартою.

НБУ в листопаді 2014 року через 40 днів після надання стабкредиту визнав ВіЕйБі Банк (VAB Банк, Київ) неплатоспроможним, а 20 березня 2015 року вирішив відкликати його банківську ліцензію та ліквідувати.

За даними НБУ, на початок жовтня 2014 року VAB Банк за розміром активів посідав 16-те місце (23,97 млрд грн) серед 166 банків, що діяли в країні. Його власник бізнесмен Бахматюк, мажоритарій агрохолдингів "Укрлендфармінг" та "Авангард", неодноразово звертався до Фонду гарантування вкладів фізичних осіб і НБУ з пропозицією реструктуризувати борги, але Нацбанк відхилив його пропозиції та вимагає негайно стягнути заборгованість за кредитами рефінансування.

Солом'янський райсуд Києва 12 листопада відкрив провадження за позовом Національного банку України (НБУ) до депутата Верховної Ради Олександра Дубінського (фракція "Слуга народу") про захист ділової репутації.

Центробанк вимагає спростувати інформацію, про те, що його керівництво в особі голови Якова Смолія та його першого заступника Катерини Рожкової нібито організувало "злочинну схему" з виведення банків із ринку за хабарі від їхніх акціонерів для подальшої виплати їм компенсації з держбюджету.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

ЄС планує санкції проти постачання іранських ракет Росії та на Близький Схід

Безугла передумала виходити з фракції "Слуга народу"

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА