Політика

ВР у першому читанні схвалила законопроект про приведення діяльності НКРЕКП у відповідність до вимог Конституції

Верховна Рада схвалила в першому читанні законопроект №2490-1, спрямований на приведення діяльності Нацкомісії, що здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) у відповідність до вимог Конституції України.

За відповідну законодавчу ініціативу, авторами якої є Андрій Герус, Андрій Жупанин та Олег Семінський (усі - фракція "Слуга народу"), в четвер проголосували 262 народні депутати.

"Законопроект спрямований на приведення норм закону про НКРЕКП у відповідність до вимог Конституції України на підставі рішення Конституційного Суду від 13 червня 2019 року щодо неконституційності деяких норм закону про НКРЕКП", - сказав Герус під час представлення документа.

Він уточнив, що текст проекту було обговорено з Секретаріатом Енергетичного співтовариства й отримано його оцінку.

"Енергетичне співтовариство дало свій позитивний коментар щодо цього законопроекту, про те, що така версія не суперечить європейським правилам", - сказав голова профільного парламентського комітету.

Згідно з текстом законопроекту, оприлюдненим на парламентському сайті, НКРЕКП є постійно діючим центральним органом виконавчої влади (ЦОВВ), має спеціальний статус, його утворює Кабінет Міністрів. Нині регулятор є незалежним органом.

Комісія є колегіальним органом, що здійснює держрегулювання, моніторинг та контроль діяльності суб'єктів господарювання у сферах енергетики та комунальних послуг. З урахуванням запуску з липня 2019 року нового оптового ринку електроенергії автори законопроекту пропонують додати до вже визначених повноважень комісії повноваження щодо регулювання діяльності з організації купівлі-продажу е/е на ринку "на добу наперед" і на внутрішньодобовому ринку, забезпечення купівлі е/е за "зеленим" тарифом і трейдерської діяльності.

Законопроект передбачає, що членів і керівника комісії призначають згідно з розпорядженнями уряду (на відміну від чинного закону, згідно з яким голову та членів комісії призначають указами президента) за результатами конкурсного відбору. Конкурсна комісія створюється при Кабміні у складі п'яти осіб. До комісії входять три людини за поданням профільного парламентського комітету, по одній людині - за поданням профільного міністерства і міністерства, що відповідає за регіональний розвиток і ЖКГ.

Засідання конкурсної комісії проводяться у формі відкритих слухань із забезпеченням відео- та аудіофіксації засідання на урядовому сайті, але, на відміну від чинного закону, без трансляції в режимі реального часу. Термін повноважень конкурсної комісії становить три роки і може бути достроково припинений урядом.

У разі неправомочності регулятора Кабмін має право призначати необхідну кількість членів НКРЕКП до моменту їх обрання в результаті конкурсу, але на термін не більше ніж три місяці.

Серед іншого у законопроекті пропонується скоротити для кандидатів (і на посаду голови, і на посаду членів комісії) необхідний досвід роботи у сферах енергетики та комунальних послуг з п'яти до трьох років.

Призначення членів і голови регулятора за підсумками конкурсу (виходячи зі списку поданих комісією кандидатур) здійснює Кабінет Міністрів у строк не пізніше ніж п'ять днів від моменту відповідного подання конкурсної комісії.

Як повідомлялося, в червні 2019 року Конституційний Суд України визнав неконституційною низку положень закону про НКРЕКП. Суд дозволив виправити закон про комісію до 2020 року.

НКРЕКП здійснює державне регулювання діяльності суб'єктів природних монополій в електроенергетиці, теплопостачанні, нафтогазовому комплексі, централізованому водопостачанні та водовідведенні, переробці та захороненні побутових відходів, а також забезпечує проведення цінової і тарифної політики в цих сферах.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ