Політика

Україні не можна відмовлятися від жодного судового позову проти РФ в енергетичних питаннях - Яценюк

Україна за жодних обставин не повинна відмовлятися від жодного судового позову проти Російської Федерації в енергетичній сфері, наголошує прем'єр-міністр України 2014-2016 років Арсеній Яценюк.

"В енергетичних питаннях Україна в жодному разі не має права відмовитися від жодного судового позову. Виграти все, підняти переговорну позицію до самого верху. Росія повинна відповісти, у тому числі і за порушення міжнародного торговельного права", - наголосив екс-прем'єр, засновник Фонду "Відкрий Україну" Яценюк у четвер, відкриваючи Безпековий форум молодих лідерів у Львові, повідомляє прес-служба фонду.

Він також зазначив, що є жорстким противником проекту "Північний потік-2", наголосивши, що стосовно цього проекту потрібна жорстка позиція європейських партнерів.

Яценюк наголосив, що в разі запуску "Північного потоку-2" та відсутності в України транзитного контракту український бюджет втрачатиме $3 млрд щорічно. За десять років це мінус $30 млрд: "Який європейський бюджет компенсує нам $30 млрд?".

"Ми за врегулювання енергетичного конфлікту. Не ми його провокували, а ті, хто спровокували енергетичний конфлікт, уже понесли відповідальність у Стокгольмському суді. Це Росія. Тобто ми за підписання транзитного договору на європейських умовах", - зазначив він.

Політик нагадав, що у 2014 році він як прем'єр-міністр прийняв рішення позиватися до російського "Газпрому" в Стокгольмському арбітражі. "Мало хто вірив, що ми виграємо. Я вірив і знав. Ми виграли. Росія винна Україні гроші. Це довів Стокгольмський арбітраж. Ми й апеляції виграли. І так само ми виграємо ще й транзитний контракт".

Говорячи про нещодавні пропозиції російської сторони про знижку на газ, Яценюк зазначив: "Росія не пропонує знижку на газ. Росія пропонує купити Україну зі знижкою. Ми прожили без російських знижок і російського "Газпрому" чотири роки. І ще проживемо дуже довго і щасливо без них".

Перший регіональний Безпековий форум молодих лідерів проводить у Львові Фонд Яценюка "Відкрий Україну". Він є своєрідним продовженням форуму в Києві, який відбувається вже сім років поспіль.

Тема нинішнього форуму - "Міжнародна коаліція на підтримку України: як захистити та посилити єдність". Він відбувається напередодні зустрічі лідерів України, Франції, Німеччини та Росії, яка запланована на 9 грудня 2019 року в Парижі. У центрі розмови - російська агресія проти України та війна на Донбасі.

Захід проводиться за підтримки посольства Канади в Україні. До учасників форуму звернулася новопризначений посол Канади в Україні Лариса Галадза. Форум став першим заходом, в якому посол взяла участь після призначення на посаду.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ