21:08 05.12.2019

Україні не можна відмовлятися від жодного судового позову проти РФ в енергетичних питаннях - Яценюк

2 хв читати
Україні не можна відмовлятися від жодного судового позову проти РФ в енергетичних питаннях - Яценюк

Україна за жодних обставин не повинна відмовлятися від жодного судового позову проти Російської Федерації в енергетичній сфері, наголошує прем'єр-міністр України 2014-2016 років Арсеній Яценюк.

"В енергетичних питаннях Україна в жодному разі не має права відмовитися від жодного судового позову. Виграти все, підняти переговорну позицію до самого верху. Росія повинна відповісти, у тому числі і за порушення міжнародного торговельного права", - наголосив екс-прем'єр, засновник Фонду "Відкрий Україну" Яценюк у четвер, відкриваючи Безпековий форум молодих лідерів у Львові, повідомляє прес-служба фонду.

Він також зазначив, що є жорстким противником проекту "Північний потік-2", наголосивши, що стосовно цього проекту потрібна жорстка позиція європейських партнерів.

Яценюк наголосив, що в разі запуску "Північного потоку-2" та відсутності в України транзитного контракту український бюджет втрачатиме $3 млрд щорічно. За десять років це мінус $30 млрд: "Який європейський бюджет компенсує нам $30 млрд?".

"Ми за врегулювання енергетичного конфлікту. Не ми його провокували, а ті, хто спровокували енергетичний конфлікт, уже понесли відповідальність у Стокгольмському суді. Це Росія. Тобто ми за підписання транзитного договору на європейських умовах", - зазначив він.

Політик нагадав, що у 2014 році він як прем'єр-міністр прийняв рішення позиватися до російського "Газпрому" в Стокгольмському арбітражі. "Мало хто вірив, що ми виграємо. Я вірив і знав. Ми виграли. Росія винна Україні гроші. Це довів Стокгольмський арбітраж. Ми й апеляції виграли. І так само ми виграємо ще й транзитний контракт".

Говорячи про нещодавні пропозиції російської сторони про знижку на газ, Яценюк зазначив: "Росія не пропонує знижку на газ. Росія пропонує купити Україну зі знижкою. Ми прожили без російських знижок і російського "Газпрому" чотири роки. І ще проживемо дуже довго і щасливо без них".

Перший регіональний Безпековий форум молодих лідерів проводить у Львові Фонд Яценюка "Відкрий Україну". Він є своєрідним продовженням форуму в Києві, який відбувається вже сім років поспіль.

Тема нинішнього форуму - "Міжнародна коаліція на підтримку України: як захистити та посилити єдність". Він відбувається напередодні зустрічі лідерів України, Франції, Німеччини та Росії, яка запланована на 9 грудня 2019 року в Парижі. У центрі розмови - російська агресія проти України та війна на Донбасі.

Захід проводиться за підтримки посольства Канади в Україні. До учасників форуму звернулася новопризначений посол Канади в Україні Лариса Галадза. Форум став першим заходом, в якому посол взяла участь після призначення на посаду.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

ВАКС ухвалив вирок колишньому нардепу Пацкану та звільнив від покарання у зв'язку із закінченням строку давності

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА