11:32 06.12.2019

Майже половина українців вважають конфлікт на Донбасі російською агресією з використанням місцевих бойовиків - опитування

2 хв читати
Майже половина українців вважають конфлікт на Донбасі російською агресією з використанням місцевих бойовиків - опитування

 45,3% українців вважають конфлікт на Донбасі російською агресією проти України з використанням місцевих бойовиків, свідчать результати опитування, проведеного Фондом "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва спільно з Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС).

Зокрема, відповідаючи на запитання, як ви визначили би конфлікт на Донбасі, 45,3% респондентів відповіли, що це агресія РФ проти України з використанням місцевих бойовиків, 17,4% відповіли, що це внутрішній конфлікт в Україні, де одну зі сторін підтримує Росія, 12,9% - це війна Росії із Заходом на території України, 11,7% - це внутрішній громадянський конфлікт в Україні, 1,8% - інше, а 10,9% не змогли відповісти.

На запитання, в чому полягає мета російського вторгнення на Донбас, 30,2% відповіли, що це підкорення української держави і включення її в сферу російського впливу, 17,7% - приєднання до РФ південних і східних областей України, 9,8% - використання засобів зовнішньої агресії для зміцнення режиму Кремля і приборкання внутрішньої російської опозиції, 9,2% - захист російськомовного населення, 7,6% - подолання наслідків розпаду СРСР і визнання Росії величною світовою державою, 3% - інше, а 22,6% не змогли відповісти на запитання.

На запитання, у чому полягає сенс українського опору російській агресії та боротьби з "місцевими збройними угрупованнями Донбасу", 39,4% відповіли, що у відновленні територіальної цілісності й суверенітету України на міжнародно-визнаних кордонах, 31,2% - війна за державну незалежність і право українського народу самостійно визначати своє майбутнє, свою внутрішню та зовнішню політику, 4,6% - захист євроінтеграційного руху і демократичних перетворень України, 2,5% - приборкання українських політсил проросійської орієнтації, 1,3% - інше, а 21,1% не змогли відповісти.

Водночас на запитання, яка головна мета боротьби "сепаратистів" на Донбасі, 28,7% відповіли, що - просто заробіток грошей, які Росія платить учасникам бойових дій, 16,7% - об'єднання з Росією, 11,4% - перерозподіл власності на свою користь, 9,5% - опір нав'язуванню української ідентичності російськомовному населенню, 9% - захист місцевого населення від загрози знищення з боку "бандерівців", 3,2% - реставрація форм життя радянських часів, 0,6% - інше, а 20,9% не змогли відповісти.

Опитування проводилося з 4 до 19 листопада 2019 року. Загалом було опитано 2041 респондента у всіх областях України, крім окупованих територій АР Крим і Донецької та Луганської областей. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

Ердоган заявив, що удари Ірану по Ізраїлю спровокував Нетаньягу

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА