15:55 06.12.2019

МЗС України вимагає від РФ дотримуватися своїх зобов'язань за Будапештським меморандумом

2 хв читати
МЗС України вимагає від РФ дотримуватися своїх зобов'язань за Будапештським меморандумом

Україна продовжує вважати Будапештський меморандум політико-правовою основою гарантування своєї безпеки з боку США, Великої Британії, Франції та КНР і вимагає від Росії дотримуватися своїх зобов'язань за цим документом, повідомляє прес-служба МЗС України.

Згідно із заявою Міністерства закордонних справ України з нагоди 25-ї річниці підписання Будапештського меморандуму, Україна в повному обсязі виконала свої зобов'язання в рамках меморандуму, реалізувавши комплекс складних заходів з ядерного роззброєння, тоді як Росія грубо порушила свої зобов'язання і базові принципи міжнародного права, окупувавши частину України та розв'язавши конфлікт на Донбасі.

"Сьогодні Росія активно мілітаризує територію окупованого Криму, вже перетворивши його на потужну військову базу. Враховуючи стратегічне розташування Криму, потенційне розміщення ядерної зброї Росією на його території ставить під загрозу режим Договору про нерозповсюдження ядерної зброї і глобальну систему безпеки в цілому і, відповідно, потребує адекватної реакції міжнародної спільноти", - повідомляє МЗС.

Водночас у заяві наголошується, що Україна цінує дії США, Франції та Великої Британії, які незмінно підтримують територіальну цілісність і суверенітет України в межах міжнародно визнаних кордонів і підкріплюють цю підтримку практичними заходами щодо допомоги Україні в посиленні її оборонних можливостей і застосуванням санкційних інструментів проти агресора.

Меморандум про гарантії безпеки з огляду на приєднання України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї (Будапештський меморандум) було підписано 5 грудня 1994 року між Україною, США, Росією та Великою Британією. Згідно з документом, Україна відмовилася від ядерного статусу в обмін на гарантії безпеки країн-підписантів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

ВАКС ухвалив вирок колишньому нардепу Пацкану та звільнив від покарання у зв'язку із закінченням строку давності

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА