08:05 10.12.2019

Глава "Нафтогазу" вважає нереальним транзит російського газу за відсутності контракту

2 хв читати
Глава "Нафтогазу" вважає нереальним транзит російського газу за відсутності контракту

Транзит російського газу через Україну без нового контракту з "Газпромом" нереальний, проте якщо газ продовжить надходити в українську газотранспортну систему (ГТС), то накопичуватиметься в підземних сховищах (ПСГ) як газ невизначеного власника для подальших розглядів, вважає глава НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв.

"Мені невідомі юридичні конструкції, які дозволяють, не маючи контракту на транспортування газу, особливо коли це транспортування відбувається в межах різних кордонів, транспортувати газ і не мати контракту", - сказав він в ефірі "Свободи слова" на ICTV у ніч на вівторок.

За словами глави НАК, у кримінальному праві такі постачання трактуватимуться як контрабанда.

Коболєв додав, що їх також складно буде здійснити технічно, адже за відсутності шипера або ідентифікованого призначення буде незрозуміло, куди направити газ, - у Румунію, Польщу, Словаччину або Угорщину.

"Мені важко уявити, що "Газпром" піде на це", - сказав глава "Нафтогазу".

Водночас він зазначив, що в разі, якщо російський газ продовжить надходити в українську ГТС, у нового незалежного українського оператора не залишиться іншого вибору, крім закачувати його в ПСГ як газ невизначеного власника, а потім розбиратися.

"Він (цей газ - ІФ) не вкрадений, відібраний, а просто тимчасово зберігатиметься на території України, доки буде визначено його правовий режим. Тому я не вірю в транспортування газу без контракту", - сказав Коболєв.

Коментуючи газові переговори в рамках "нормандської четвірки" в понеділок у Парижі, Коболєв повідомив, що, за відомою йому інформацією, поки що жодних домовленостей досягнуто не було.

За словами глави НАК, українська сторона і цього разу займала стандартну позицію, спрямовану на максимальне збереження інтересів України як транзитної держави і як власника великого активу - ГТС, а також уже виграний "Нафтогазом" арбітраж у Стокгольмі та вимоги за поточними арбітражами.

"Усі ці позиції було враховано. Й сьогодні вони вкотре були комуніковані російській стороні як наше бачення ситуації", - наголосив Коболєв.

Він також уточнив, що виконавчий директор "Нафтогазу" Юрій Вітренко, який входить до української делегації в Парижі, отримав чіткі інструкції, які було давно обговорено й узгоджено. Водночас Коболєв зазначив, що будь-які потенційні документи й угоди такого розміру, відповідно до статуту "Нафтогазу", потребуватимуть, як мінімум, узгодження правління компанії, а як максимум - рішення або наглядової ради, або акціонера.

"Тому я думаю, що жодна з потенційних конструкцій, яка обговорювалася або може обговорюватися, не потрапляють до повноважень окремого співробітника "Нафтогазу", включно зі мною", - сказав голова правління НАК.

Він також нагадав, що новий транзитний контракт із "Газпромом", у разі досягнення такої домовленості, підписуватиме директор незалежного оператора української ТОВ "Оператор ГТС України" Сергій Макогон.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба: Вето РФ на продовження мандата групи експертів ООН, яка стежила за дотриманням санкцій проти КНДР, - це фактично визнання провини

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА