15:34 10.12.2019

Українська сторона даремно погодилася на "формулу Штайнмаєра" та відмовилася від логіки повернення контролю над кордоном до виборів - Климпуш-Цинцадзе

3 хв читати
Українська сторона даремно погодилася на "формулу Штайнмаєра" та відмовилася від логіки повернення контролю над кордоном до виборів - Климпуш-Цинцадзе

За підсумками переговорів лідерів країн "нормандського формату" в Парижі не було ухвалено рішень, що глобально впливають на конфлікт на Донбасі, і, попри низку позитивних моментів за підсумками саміту, побоювання викликають формулювання та позиції, з якими в результаті погодилася українська сторона, вважає нардеп фракції "Євросолідарність", голова комітету з питань євроінтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе.

"Я вважаю, що ніякого прориву не відбулося. Я переконана, що про обмін "усіх на усіх" можна було домовлятися у форматі мінської Тристоронньої групи", - сказала Климпуш-Цинцадзе в коментарі агентству "Інтерфакс-Україна" у вівторок.

Вона наголосила, що всі в Україні з нетерпінням чекають на звільнення співвітчизників, яких незаконно тримають на території Російської Федерації, а також на окупованих територіях Донбасу та в анексованому Росією Криму.

Нардеп позитивно оцінила озвучування Зеленським "червоних ліній", перетинати які Україна не має наміру.

"Добре, що президент Зеленський дослухався до громадянського суспільства і під час підсумкової прес-конференції оголосив про "червоні лінії", які важливі для українського суспільства, - про неприпустимість федералізації, неприпустимість впливу третіх сторін на зовнішньополітичний вибір, на курс України", - сказала вона.

Водночас, за словами Климпуш-Цинцадзе, викликає занепокоєння, що Зеленський "пішов шляхом повторення наративу Російської Федерації, кремлівського керівника, про так званий вплив Росії на сепаратистів".

"Ця цитата президента Зеленського, і це розширив (президент РФ Володимир - ІФ) Путін, заявляючи про те, що потрібно домовлятися конфліктуючим сторонам, наголошуючи, що їх (росіян - ІФ) там немає. Мені прикро, що президент України не зміг все-таки чітко окреслити, хто є агресором та які існують сторони конфлікту. Сторонами конфлікту є Україна та Росія, і Росія - агресор, який напав на Україну", - сказала Климпуш-Цинцадзе.

Вона так само наголосила, що, погодившись на "формулу Штайнмаєра", Україна і Зеленський узяли на себе відповідальність про постійне закріплення якогось особливого порядку окупованих на сьогодні територій сходу".

"Здається, даремно команда президента відмовилася від логіки, якою ми керувалися протягом останніх років, і яку поділяли повністю наші партнери, і на яку, до речі, натякнула пані Меркель, - про те, що безпекового компоненту, того ж контролю над кордоном, може бути досягнуто через інші засоби, до виборів, а не так, як це трактує Кремль", - сказала політик.

Климпуш-Цинцадзе додала, що вбачає певну пастку, в яку Кремль затягуватиме Україну, буквально трактуючи перехід контролю над кордоном Україні після виборів, а не до них.

"Ідея миротворців була правильно розроблена нашою командою, й отримала вже повністю підтримку всіх партнерів. Ми пішли по колу, і вийшли не на найкращі умови для України зараз", - сказала вона.

Відповідаючи на запитання, як, на її думку, розвиватимуться події далі, Климпуш-Цинцадзе припустила, що РФ надалі "заганятиме" Україну в газову пастку.

"Я думаю, що Путін і надалі не виконуватиме своїх обіцянок. Я думаю, що надалі чинитиметься тиск на Україну, і тут принципово, щоб ми не залишилися сам на сам проти Росії, а щоб і далі мали ту підтримку, яку ми мали донині від цивілізованого демократичного світу", - сказала політик, наголосивши, що задоволена тим, що в Конгресі США вже з'явився проект рішення щодо санкцій проти компаній, які будують газопровід "Північний потік-2".

"Я сподіваюся, що це буде ще одним засобом тиску на Російську Федерацію, і все-таки нам вдасться відстояти свою енергетичну незалежність", - додала депутат.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА