17:04 11.12.2019

Ткаченко просить Мінкультури підготувати пропозиції за рекомендаціями Венеціанської комісії щодо закону про державну мову

2 хв читати
Ткаченко просить Мінкультури підготувати пропозиції за рекомендаціями Венеціанської комісії щодо закону про державну мову

 Голова парламентського комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Олександр Ткаченко (фракція "Слуга народу") попросив керівництво Міністерства культури, молодості та спорту, голову підкомітету підготувати пропозиції за рекомендаціями комісії "За демократію через право" Ради Європи (Венеціанська комісія) щодо закону Україна про державну мову.

"Пане Максимчук (перший заступник міністра культури Анатолій Максимчук - ІФ), Бородянський (міністр культури Володимир Бородянський - ІФ) прошу надати на наступному тижні ваші ідеї щодо цих пропозицій, якщо треба, ми зберемо робочу зустріч із цього питання, обговорити, яким чином треба реагувати, якщо треба, поговорити з членами Венеціанської комісії і запитати у них, що вони мали на увазі", - сказав Ткаченко на засіданні комітету в середу в Києві.

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", він також попросив підготувати свої пропозиції з цього питання уповноважену щодо захисту державної мови Тетяну Монахову і керівника підкомітету з питань інформполітики гуманітарного комітету ВР Микиту Потураєва (фракція "Слуга народу").

Як повідомлялося, основним висновком нової думки, яку ухвалила у п'ятницю Венеціанська комісія, є те, що влада України має прагнути балансу в мовній політиці для того, щоб мовна проблема не стала джерелом міжетнічної напруженості в Україні. Цього досі не зроблено, зокрема і в нещодавньому законі про державну мову.

У ВК визнають, що мовна політика "є надзвичайно складною, делікатною і політизованою проблемою в Україні, особливо в контексті конфлікту з Росією".

Крім того, ВК "особливо рекомендує" переглянути положення закону, що передбачають "диференційоване поводження з мовами корінних народів, мовами національних меншин, які є офіційними мовами ЄС, і мовами національних меншин, які не є офіційними мовами ЄС". "Будь-яке розходження між поводженням із цими мовами має базуватися на об'єктивному та розумному обґрунтуванні, чого поки що немає", - наголошується у висновках.

Як приклад експерти ВК зазначають, що перехідний період реалізації положень закону про освіту, який "зазнав різкої критики", було продовжено з 1 вересня 2020 року до 1 вересня 2023 року "тільки для учнів, чия рідна мова є мовою ЄС, а не для тих, хто володіє іншими рідними мовами, зокрема російською". "Комісія рекомендує продовжити цей термін для всіх національних меншин і корінних народів", - ідеться в документі.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

ЄС планує санкції проти постачання іранських ракет Росії та на Близький Схід

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА