14:02 15.12.2019

Православну церкву України в 2020 р визнають ще кілька церков, а РПЦ опиниться в ізоляції, – Порошенко

2 хв читати
Православну церкву України в 2020 р визнають ще кілька церков, а РПЦ опиниться в ізоляції, – Порошенко

Становлення Православної церкви України - це подія, про яку мріяли покоління українців і молилися упродовж століть, сказав п'ятий президент України, лідер партії "Європейська солідарність" Петро Порошенко під час виступу після літургії, у Михайлівському Золотоверхому соборі з нагоди річниці об'єднавчого собору ПЦУ.

Як повідомляє в неділю прес-служба "Євросолідарності", виступаючи в соборі Порошенко зазначив, що об'єднавчий собор трьох гілок українського православ'я, який відбувся рівно рік тому, і отримання Томосу про автокефалію стали головною подією його життя.

"Коли рік тому ми почули цю новину, то вся площа плакала від щастя. Запам'ятайте ці емоції. І під час собору в Софії, де я мав високу честь бути присутнім, мені здавалося, що там Пресвята Богородиця і Святий Дух разом з нами", - поділився спогадами Порошенко.

Він наголосив, що ПЦУ - тільки на початку великого шляху. Перешкоди для становлення єдиної Православної церкви в Україні робляться як всередині держави, так і зовні. Але цей спротив не зупинить процесу визнання ПЦУ світовим православ'ям, який продовжиться наступного року.

"Всередині країни є перешкоди. Влада не може забезпечити виконання ухваленого закону про те, що інші церкви мають перейменуватися. Ті парафіяни, які добровільно переходять в ПЦУ, наражаються на переслідування і потребують нашого захисту. І за кордоном чинять опір. Щойно стало відомо, що колишній міністр оборони Греції робив все для того, щоб Елладська церква не визнала ПЦУ. І Кремль вважає це державним завданням - руйнувати нашу церкву. Нічого у них не вийде", - зазначив Порошенко.

"Церкву ми сприймаємо як духовний фундамент державності України. Без нашої церкви не може бути нашої держави. І в 2020-му році ще кілька церков визнають ПЦУ. І РПЦ, яка цьому перешкоджає, опиниться в ізоляції", - заявив він.

Порошенко подякував Вселенському Патріарху Варфоломію, українським ієрархам та всім небайдужим українцям.

"Наша українська церква відбулася і міцнішатиме. І держава наша відбулася - і теж міцнішатиме", - наголосив він.

Предстоятель Православної церкви митрополит Київський і всієї України Епіфаній подякував Порошенку, зазначивши, що завдяки його зусиллям і вірі рік тому стало можливим об'єднання українського православ'я та отримання Томосу про автокефалію.

Єпископ Константинопольської церкви митрополит галльський Еммануїл у своїй промові також відзначив роль Порошенка у створенні єдиної помісної Православної церкви України.

"Тут з нами високоповажний пан Петро Порошенко, який як ніхто інший доклав зусиль для створення української церкви. Але зробив це не для того щоб зробити Церкву для себе самого. Він допоміг заради того щоб існувала в Україні єдина церква, яка не боялася б служити в інтересах людей без зовнішнього в

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

Кулеба поговорив телефоном з міністром закордонних справ Кот-д'Івуару

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА