20:41 16.12.2019

Профільний комітет ВР схвалив зміни до законодавства з огляду на скасування депутатської недоторканності

3 хв читати
Профільний комітет ВР схвалив зміни до законодавства з огляду на скасування депутатської недоторканності

Парламентський комітет з питань правоохоронної діяльності рекомендує Верховній Раді ухвалити у другому читанні та в цілому законопроект №2237 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з метою приведення у відповідність до закону "Про внесення змін до ст.80 Конституції України щодо недоторканності народних депутатів України".

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", відповідне рішення було ухвалено на засіданні комітету в понеділок.

У свою чергу голова правління Центру протидії корупції Віталій Шабунін, коментуючи рішення комітету на своїй сторінці у Facebook, заявив, що законопроект замість скасування депутатської недоторканності лише підсилює її. Крім обмеження слідчих органів у можливості початку кримінального провадження, в якому фігурує нардеп, до тексту законопроекту внесено норму, згідно з якою більшість клопотань слідчих можуть розглядатися лише в присутності народного депутата.

"Депутати додали норму, за якою більшість клопотань слідчих мають розглядатися за обов’язкової присутності нардепа. Тобто, якщо слідчий захоче отримати доступ до банківських документів нардепа, він не зможе цього зробити, допоки нардеп не з’явитися особисто до суду. Так само слідчий не зможе заарештувати, наприклад, зброю, яка є знаряддям злочину, або ж отримані внаслідок злочину кошти", - зазначив Шабунін, уточнивши, що наразі такі клопотання слідчі судді можуть розглядати без особистої присутності фігуранта справи.

"Одним словом, народні депутати вчергове хочуть обманути суспільство псевдоскасуванням депутатської недоторканості", - наголосив Шабунін.

Як повідомлялося, Верховна Рада ухвалила в першому читанні цей законопроект 3 грудня.

Згідно з пояснювальною запискою до законодавчої ініціативи, 3 вересня ВР внесла зміни до статті 80 Конституції про недоторканність нардепів, скасувавши її. Проте в деяких законодавчих актах залишилися норми, які не дають можливості реально позбавляти нардепів недоторканності та суперечать ухваленим змінам.

Законопроект №2237 пропонує внести зміни до Кримінального процесуального кодексу України та виключити з нього норми про депутатську недоторканність. При цьому законопроект передбачає особливості початку досудового розслідування стосовно народного депутата, його затримання, обрання йому запобіжного заходу, проведення слідчих, розшукових і негласних слідчих дій.

Законопроект передбачає, що розпочати кримінальне провадження, де ймовірним фігурантом є нардеп, може виключно генеральний прокурор або особа, що виконує його обов'язки.

Пропонується також внести зміни до закону України про статус нардепа, які передбачають, що народні депутати не несуть юридичної відповідальності за результати голосування або висловлювання в парламенті та його органах, за винятком відповідальності за образу або наклеп.

Зміни також обумовлюють особливості початку досудового розслідування щодо нардепа, його затримання, обрання йому запобіжного заходу, проведення слідчих, розшукових та негласних слідчих дій.

У разі ухвалення законопроекту також вносяться зміни до регламенту ВР, які виключають норми про порядок внесення та розгляду парламентом подань про надання згоди на притягнення нардепа до кримінальної відповідальності, затримання або арешт.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

ЄС планує санкції проти постачання іранських ракет Росії та на Близький Схід

Безугла передумала виходити з фракції "Слуга народу"

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА