19:12 17.12.2019

У "Євросолідарності" заявляють, що рішення про притягнення нардепів до кримінальної відповідальності має ухвалювати Верховний Суд

2 хв читати
У "Євросолідарності" заявляють, що рішення про притягнення нардепів до кримінальної відповідальності має ухвалювати Верховний Суд

Аби уникнути можливих випадків політичного переслідування згоду на притягнення народних депутатів до кримінальної відповідальності після зняття недоторканності має надавати Верховний Суд як незалежна інстанція, вважає депутат із фракції "Європейська солідарність" Сергій Алексєєв.

Як повідомляє прес-служба "Євросолідарності" у вівторок, коментуючи законопроект №2237 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з метою приведення у відповідність до закону "Про внесення змін до ст.80 Конституції України щодо недоторканності народних депутатів України" Алексєєв наголосив на залежності притягнення нардепа до кримінальної відповідальності від рішень генпрокурора.

"Суттєвим недоліком цього законопроекту є те, що він передбачає цілковиту залежність питання притягнення народного депутата до кримінальної відповідальності від рішень генерального прокурора. А тому проект закону містить корупційні ризики і може допускати неоднакове застосування до різних народних депутатів", - сказав він.

Так, за словами Алексєєва, не виключені ситуації, коли після набуття законом чинності щодо одних депутатів навіть відомості в ЄРДР не вноситимуться, а за іншими - без особливих на те підстав подаватимуться клопотання про утримання під вартою.

"Ми запропонували, щоб ключовим суб’єктом, який надаватиме згоду на притягнення народного депутата до кримінальної відповідальності, його затримання, арешт чи утримання під вартою був Верховний Суд, а саме об’єднана палата Касаційного кримінального суду ВС. Саме ВС є незалежним суб’єктом і зможе забезпечити справедливий порядок вирішення цих питань", - наголосив він.

Крім того, Алексєєв зазначив, що Венеціанська комісія у своєму висновку CDL-AD (2015) 013 зазначала, що в політичній системі із вразливою демократією, такій як в Україні, повне скасування недоторканності може бути небезпечним для функціонування і автономії парламенту. Тому нардепи внесли до другого читання поправку, за якою у Великої палати Верховного Суду будуть повноваження надавати висновок про наявність "політичних мотивів" у кримінальному провадженні щодо народного депутата України.

"У випадку наявності "політичних мотивів" у кримінальному провадженні щодо народного депутата України ч. 1 і 2 ст. 482-2 не можуть бути застосовані, а отримані в результаті застосування цієї статті докази є недопустимими", - пояснив він.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

ВАКС ухвалив вирок колишньому нардепу Пацкану та звільнив від покарання у зв'язку із закінченням строку давності

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА