11:28 18.12.2019

Верховний Суд України не давав дозволу УПЦ (МП) не змінювати своєї назви

5 хв читати
Верховний Суд України не давав дозволу УПЦ (МП) не змінювати своєї назви

У Міністерстві культури молоді та спорту України заявляють, що інформація, яку поширила 16 грудня низка українських ЗМІ, про те, що Верховний Суд постановою від 11 грудня ухвалив залишити касаційну скаргу Мінкультури без задоволення і у такий спосіб дав змогу Українській православній церкві Московського патріархату (УПЦ (МП) не змінювати своєї назви, не відповідає дійсності.

"Оприлюднена інформація не відповідає дійсності... Верховний Суд не ухвалював постанови, "яка дала б змогу Українській православній церкві Московського патріархату не змінювати своєї назви", - йдеться у повідомленні Мінкультури, поширеному в середу вранці.

У міністерстві зазначають, що в провадженні Окружного адміністративного суду м. Києва перебуває справа № 640/4748/19 за позовом УПЦ (МП) у Мінкультури про визнання протиправним та скасування наказу, що зобов'язує вчинити певні дії.

"Позовними вимогами у справі є: - визнати протиправним та скасувати наказ Мінкультури №37 від 25.01.2019 "Про затвердження релігієзнавчої експертизи щодо встановлення переліку релігійних організацій (об’єднань), які підпадають під дію норм частини сьомої і восьмої статті 12 Закону України "Про свободу совісті та релігійні організації" (далі - Наказ №37); - визнати протиправним дії Мінкультури з розміщення 26.01.2019 на офіційному сайті Мінкультури та через офіційне видання "Урядовий кур'єр" Переліку релігійних організацій, які підпадають під дію норм частини 7 і 78 статті 12 закону України "Про свободу совісті та релігійні організації"; - зобов'язати Мінкультури негайно відкликати публікацію, розміщену 26.01.2019 на офіційному сайті Мінкультури та через офіційне видання "Урядовий кур'єр", - нагадують у міністерстві.

Постанова Окружного адмінсуду м. Києва від 22.04.2019 у справі № 640/4748/19 задовольняє клопотання позивача про забезпечення адміністративного позову, який забороняє суб'єктам держреєстрації юросіб, громадських формувань (зокрема Мін'юсту України, Мінкультури України, їх структурним підрозділам) проводити будь-які реєстраційні дії щодо відомостей, що містяться в Єдиному держреєстрі юросіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, зокрема, але не виключно, скасовувати реєстраційні дії та записи про релігійні організації.

"Мінкультури скористалось своїм правом, та оскаржило ухвалу Окружного адміністративного суду м. Києва від 22.04.2019 у справі № 640/4748/19 в апеляційному та касаційному порядку. Ухвала Верховного Суду від 11.12.2019 касаційну скаргу Мінкультури залишає без задоволення, ухвалу Окружного адміністративного суду міста Києва від 22.04.2019 залишено без змін. Варто зазначити, що станом на 17.12.2019 Окружний адміністративний суд м. Києва не переходив до вирішення справи по суті", - йдеться в повідомленні міністерства.

У зв'язку з цим Міністерство культури молоді та спорту України закликало представників ЗМІ ретельніше ставитися до перевірки інформації та звертатися за відповідними коментарями до прес-служби міністерства.

Водночас, як повідомляється в Єдиному державному реєстрі судових рішень, за результатами засідання 11 грудня Верховний Суд залишив без задоволення касаційну скаргу Міністерства культури.

"Колегія суддів погоджується з висновками судів попередніх інстанцій, які встановили, що застосування заходів забезпечення цього позову шляхом заборони здійснення всім уповноваженим реєстраційним органам будь-яких реєстраційних дій щодо відомостей до Єдиного державного реєстру про Київську митрополію УПЦ та її структурні релігійні організації до вирішення цього спору по суті заявлених позовних вимог є доцільним і необхідним, оскільки невжиття таких заходів може суттєво ускладнити або взагалі зробити неможливим виконання рішення суду, в разі задоволення позовних вимог, і ускладнити ефективний захист і відновлення прав та інтересів позивача, для захисту яких він звернувся до суду", - йдеться в обґрунтуванні позиції суду.

При цьому наголошується, що доводи касаційної скарги не спростовують зазначених висновків суду та зводяться до переоцінки обставин, які встановили суди першої та апеляційної інстанцій.

Як повідомлялося, Верховна Рада 20 грудня 2018 року ухвалила закон, що зобов'язує УПЦ (МП) у своїй назві зазначити приналежність до Російської православної церкви. 22 грудня 2018 року президент України Петро Порошенко підписав відповідний закон.

Документ передбачає, що релігійна організація, яка входить до структури релігійної організації з центром у державі, що вчинила військову агресію проти України та тимчасово окупувала її територію, зобов'язана в назві відображати приналежність до такого центру за межами країни. Вона буде зобов'язана у своїй статутній назві повністю зазначати назву тієї організації, частиною якої вона є і центр якої розташований за межами України, з допустимим додаванням слів "в Україні".

Згідно із законом, якщо протягом чотирьох місяців церква з центром у РФ не подасть на реєстрацію зміни до статуту про перейменування, її статут у цій частині втратить чинність.

Мінкультури здійснило релігієзнавчу експертизу та оприлюднило перелік релігійних організацій, які мають внести зміни до своєї назви та статуту, зазначивши серед них і УПЦ (МП).

В УПЦ (МП) заявили, що вони не підпадають під закон, який зобов'язує релігійні організації зазначати в назві свій релігійний центр, якщо такий розташований у країні-агресорі. Згідно з позицією УПЦ (МП), їхній адміністративний центр розташований не в Москві, а в Києві, а зв'язок із Москвою у них лише духовний.

22 квітня 2019 року Окружний адміністративний суд Києва задовольнив заяву Київської митрополії УПЦ (МП) про забезпечення позову у справі про скасування наказу Мінкультури України, згідно з яким Київська митрополія УПЦ (МП) має внести зміни у свою назву.

Згодом Мінкультури подало апеляцію на це рішення суду. Але 22 липня рішення Окружного адмінсуду було підтверджено постановою Шостого апеляційного адміністративного суду.

У відповідь на це Міністерство культури України звернулося до Верховного Суду з касаційною скаргою, в якій просить скасувати ці рішення судів та ухвалити нове рішення, яким у задоволенні клопотання про забезпечення позову відмовити. Касаційну скаргу було аргументовано тим, що порядок скасування реєстраційних дій щодо релігійних організацій визначено законодавством і суб'єкти державної реєстрації не можуть здійснювати такі дії.

У листопаді перший заступник міністра культури України Світлана Фоменко заявила, що міністерство найближчим часом має намір активізуватися щодо вирішення питання про перейменування УПЦ (МП), не уточнивши, яких саме заходів має намір вжити відомство.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА