12:40 19.12.2019

Путін: Є "політичне" рішення арбітражу виплатити $2,6 млрд "Нафтогазу", але є і борг Києва за бондами на $3 млрд

2 хв читати
Путін: Є "політичне" рішення арбітражу виплатити $2,6 млрд "Нафтогазу", але є і борг Києва за бондами на $3 млрд

 Російська сторона у своїх діях керуватиметься рішенням про спір з транзитним контрактом, яке ухвалив Стокгольмський арбітраж, заявив на щорічній прес-конференції президент Росії Володимир Путін і одразу нагадав про борг Києва Москві за єврооблігаціями на $3 млрд

"Газова війна, - розпочав відповідь на запитання українського журналіста Путін. - Ви сказали стосовно $3 млрд. Звертаю вашу увагу, що частину наших коштів із Фонду національного добробуту Росії вкладено в українські цінні папери - $3 млрд, є вже рішення суду в Лондоні, яке не виконується".

Коментуючи рішення Стокгольмського арбітражу, що присудив "Газпрому" виплатити "Нафтогазу України" $2,6 млрд, Путін заявив: "Стосовно газових відносин - це така складна, дуже чутлива тема. Ми хочемо вирішити цю проблему. Я переконаний як юрист за базовою освітою, що це рішення Стокгольмського арбітражного суду має не юридичний, не правовий характер, а скоріше політичний. Одне із обґрунтувань рішення Стокгольмського суду (наразі тим, хто сидить тут, це здасться дивним, але це цікаво), там прописано: "У зв'язку з важким економічним становищем в Україні". Ну, нісенітниця якась просто! Але написали. Хоч утрималися б від такого запису".

"Ну добре, рішення суду є. Це правда. Ми маємо з цього виходити. Ми з цього виходитимемо. І шукатимемо прийнятного для всіх рішення, зокрема і для України. Зберігаючи, як я вже багато разів говорив, незважаючи на будівництво нових інфраструктурних об'єктів, як-от "Північний потік" -1, -2, "Турецький потік", транзит через Україну. Питання в обсягах цього транзиту і в термінах, на які можна підписати контракт", - заявив Путін.

Як повідомлялося, Стокгольмський арбітраж наприкінці лютого 2018 року за результатами двох арбітражних спорів між "Нафтогазом" і "Газпромом" на постачання та транзит газу зобов'язав російську компанію доплатити НАК $2,56 млрд. "Газпром" ці рішення оскаржить, але українська сторона не хоче чекати на розгляд апеляції і розгорнула полювання на активи "Газпрому" в зарубіжних юрисдикціях. "Нафтогаз" вже заявив, що готовий розглянути можливість отримання від "Газпрому" природного газу замість грошей у рахунок цієї суми.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба: Вето РФ на продовження мандата групи експертів ООН, яка стежила за дотриманням санкцій проти КНДР, - це фактично визнання провини

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА