19:37 19.12.2019

ВР ухвалила закон про парламентські ТСК і СТСК

2 хв читати
ВР ухвалила закон про парламентські ТСК і СТСК

Парламент ухвалив у цілому законопроект "Про тимчасові слідчі і тимчасові спеціальні комісії Верховної Ради", врахувавши дев'ять із десяти пропозицій президента.

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", за відповідний законопроект №0979 на засіданні у четвер увечері проголосували 337 народних депутатів.

"Парламент, в якому більшість президента, подолав вето президента на закон про тимчасові слідчі комісії... Прикро, що там немає компоненту про імпічмент, але і так суттєве розширення повноважень парламентського контролю", - написав депутат із фракції "Голос" Ярослав Юрчишин на своїй сторінці у Facebook.

Народні депутати, зокрема, погодилися з пропозицією президента, що статус і порядок діяльності спеціальної тимчасової слідчої комісії, яку створює Верховна Рада відповідно до статті 111 Конституції України для проведення розслідування під час процедури усунення президента з посади в порядку імпічменту, суттєво відрізняється від статусу і порядку діяльності тимчасових спеціальних і тимчасових слідчих комісій, які створює парламент відповідно до статті 89 Конституції України, і тому унормування діяльності такої комісії в цьому законі є невиправданим.

ВР також погодилася з президентом, що організацію і порядок діяльності слідчих комісій та спеціальних комісій визначає Конституція України, регламент Верховної Ради та інші закони, а не постанови парламенту.

Депутати не врахували пропозиції президента про те, що мають бути чітко визначені підстави створення таких комісій, "тобто встановлено критерії визначення суспільного інтересу".

На думку президента, "такі підстави мають кореспондувати з конституційно визначеними повноваженнями Верховної Ради".

ВР пояснила свою незгоду з пропозицією президента тим, що рішення про створення тимчасової слідчої комісії ухвалює Верховна Рада в межах повноважень визначених Конституцією України.

"Крім цього, Конституція України не розкриває зміст словосполучення "суспільний інтерес", має оціночний характер, а його критерії можуть з часом змінюватися, а тому не можуть бути формалізовані", наголошується в зауваженнях профільного комітету до пропозиції президента в порівняльній таблиці.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

ВАКС ухвалив вирок колишньому нардепу Пацкану та звільнив від покарання у зв'язку із закінченням строку давності

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА