15:02 22.12.2019

Макрон відмовився від президентської пенсії

2 хв читати
Макрон відмовився від президентської пенсії

Президент Франції Еммануель Макрон, якому минулої суботи виповнилося 42 роки, в розпал протестів проти пенсійної реформи у країні відмовився від своєї майбутньої пенсії глави держави, повідомляють французькі ЗМІ з посиланням на Єлисейський палац.

"Він не отримуватиме цю пенсію, передбачену законом по завершенні свого мандата, оскільки вважає, що цей закон зі сфери зобов'язального права необхідно стандартизувати. І отже, він не застосує його до себе... Ми живемо в епоху, коли виборні особи мають служити прикладом", - цитує газета "Парізьєн" джерело в канцелярії президента республіки.

Видання нагадує, що президент є єдиним, хто користується таким спеціальним режимом винагороди. За законом 1955 року після складання повноважень колишні глави держав отримують довічну дотацію, еквівалентну зарплаті державного радника - 6220 євро на місяць.

За словами джерела, в цьому рішенні Макрона немає самореклами, а лише бажання бути послідовним, відмовившись від довічної пенсії, на яку він має право після завершення мандата у 2022 році. А послідовність потребує, щоб закон 1955 року надалі не застосовувався до жодного з майбутніх президентів.

Макрон також прийняв рішення в майбутньому не засідати в Конституційній раді Франції. Колишні президенти країни є довічними членами цієї ради з винагородою в 13,5 тис. євро на місяць.

Про це рішення, що стало відомим під час перебування Макрона у Кот-Д'івуарі оголошено на 17-й день загальнонаціонального страйкового руху проти пенсійної реформи у Франції, ініційованої президентом.

В інтерв'ю в неділю радіостанції "Європа 1" національний секретар Французької комуністичної партії Фаб'єн Руссель сказав, що це нормально – "покласти кінець цьому виду привілеїв" президента, міністрів і членів парламенту.

Лідер комуністів продовжив: "Після того, як він (Макрон) отримав 2,4 млн євро за 18 місяців у банку Ротшильда, за які заплатив податок на великий статок, і, прийшовши до влади, скасував цей податок, справді, коли йому буде 45 років, він зможе обійтися без цієї пенсії". "У нього достатньо для цього коштів", - додав Руссель.

Пенсійна реформа покликана, зокрема, скасувати деякі "спеціальні режими" пенсій за певні види роботи і стандартизувати їх. На думку нацсекретаря компартії, президентська пенсія - це не спеціальний режим, а привілей".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг: ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА