20:31 26.12.2019

КС оприлюднив висновок про невідповідність Конституції законопроекту Зеленського про дострокове позбавлення мандату за прогули і "кнопкодавство"

3 хв читати
КС оприлюднив висновок про невідповідність Конституції законопроекту Зеленського про дострокове позбавлення мандату за прогули і "кнопкодавство"

Конституційний Суд України (КС) оприлюднив висновки у справі про відповідність законопроекту №1027 вимогам статей 157 та 158 Конституції України.

"Цим висновком Конституційний Суд України визнав законопроект таким, що не відповідає вимогам частини першої статті 157 Конституції України та відповідає вимогам частини другої статті 157, статті 158 Конституції України", - повідомляє прес-служба КС.

Судді ухвалили, що припис ч. 3 ст. 84 Конституції України про особисте голосування на засіданнях Верховної Ради є категоричною та беззастережною вимогою, порушення якої спотворює сутність представницької демократії. Дії депутата всупереч цій вимозі мають спричиняти його відповідальність.

"Отже, спробу встановити відповідальність народного депутата України за порушення припису частини третьої статті 84 Конституції України можна вважати такою, що має легітимну мету", - наголошується у висновках суду.

Водночас зазначено, що запропонований президентом законопроект надає суду повноваження лише встановлювати сам факт неособистого голосування депутата, залишаючи позбавлення мандата автоматичним. Це, у свою чергу, не відповідає вимогам домірності.

"Автоматична втрата мандата (без рішення Верховної Ради України) народним депутатом України (дострокове припинення повноважень народного депутата України) на підставі встановлення судом лише самого факту будь-якого "неособистого голосування" - безвідносно характеру дії (дій) народного депутата України, обставин, за яких такий факт мав місце, без установлення природи особистої участі народного депутата України та без урахування того, що стосовно поведінки народного депутата України можуть виявитися обставини пом'якшувального характеру - не відповідатиме вимозі домірності", - зробив висновок суд.

КС наголошує, що обмеження прав і свобод людини і громадянина є допустимим лише за умови, що таке обмеження є пропорційним, і що будь-яке втручання в права людини навіть за наявності легітимної мети, всупереч вимозі домірності, призведе до обмеження прав і свобод людини. У зв'язку з цим законопроект було визнано таким, що не відповідає вимогам ч. 1 ст. 157 Конституції України.

Що стосується вилучення зі ст. 81 Конституції України слів "виборчий блок політичних партій", яке запропоновано в законопроекті, ця зміна встановить на конституційному рівні заборону на утворення виборчих блоків, хоча відповідно до тексту Конституції виборчий блок політичних партій є окремим інститутом. Суд дійшов висновку, що в разі ухвалення цієї зміни громадяни України втратять права, гарантовані статтями 38 та 81 Конституції України, - отже, запропонована зміна є неконституційною.

Припинення повноважень народного депутата в разі прогулів третини пленарних засідань парламенту або засідань комітету у рамках однієї сесії також визнано таким, що не відповідає вимогам ч. 1 ст. 157 Конституції, оскільки, згідно з висновками суду, запропонована законопроектом вимога не є домірною поставленій меті, а природа санкції має відповідати тяжкості правопорушення. У суді також зазначили, що застосоване в законопроекті поняття "без поважних причин" є оцінним і не відповідає критеріям чіткості, однозначності і передбачуваності, як цього вимагають принципи верховенства права.

"Таким чином, у висновку констатується, що законопроект не відповідає вимогам частини першої статті 157 Конституції України та відповідає вимогам частини другої статті 157, статті 158 Конституції України", - наголошують у суді.

Висновок КС є обов'язковим, остаточним і таким, що не підлягає оскарженню.

Як повідомлялося, президентський законопроект №1027 було зареєстровано у Верховній Раді 29 серпня. Він передбачає розширення переліку підстав для припинення повноважень народних депутатів. Зокрема, згідно з документом повноваження народних депутатів припинятимуться в разі встановлення судом фактів неперсонального голосування, а також за прогул третини пленарних засідань або засідань комітету за одну чергову сесію.

4 вересня ВР проголосувала за направлення законопроекту на розгляд до КС.

Голова КС звернувся до Венеціанської комісії з проханням відповісти на шість запитань, що стосуються майбутніх змін до Конституції. Венеціанська комісія, у свою чергу, заявила, що поправки до статті 81 Конституції України, передбачені законопроектом №1027 про розширення переліку підстав для припинення повноважень народних депутатів, впливають на демократичний характер Української держави.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба: Вето РФ на продовження мандата групи експертів ООН, яка стежила за дотриманням санкцій проти КНДР, - це фактично визнання провини

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА