12:12 27.12.2019

Закон про заборону імпорту е/е з РФ за двосторонніми договорами набув чинності

2 хв читати
Закон про заборону імпорту е/е з РФ за двосторонніми договорами набув чинності

Закон про внесення змін до закону України "Про ринок електричної енергії" №330-IX (проект №2233), який передбачає заборону імпорту за двосторонніми договорами (ДД) електричної енергії з Російської Федерації, набув чинності.

"Закон набуває чинності з дня, наступного за днем його опублікування", - зазначено в тексті законодавчого акту, опублікованому в парламентському виданні "Голос України" №248 26 грудня.

Як повідомлялося, 24 грудня глава держави підписав закон №330-IX, ухвалений Верховною Радою 4 грудня. Документ, окрім заборони імпорту е/е з РФ за ДД (з можливістю для Кабінету Міністрів тимчасово скасовувати встановлену заборону) передбачає також: можливість для енергорегулятора до кінця 2020 року обмежувати пропускну здатність, яка розподіляється на добових і місячних аукціонах, за частиною міждержавних перетинів між Україною і країнами, які не є членами Енергоспівтовариства, а також можливість щодо таких країн скасовувати результати річного (на 2020 рік) аукціону.

Регулятор також має можливість у разі значних коливань ціни на внутрішньодобовому ринку (ВДР), ринку "на добу вперед" (РДВ), а також балансувальному ринку встановлювати граничні ціни на кожному з позначених сегментів для кожної торговельної зони.

Передбачається, що з 1 січня 2020 року до 31 грудня 2025 року гранична нижня межа обов'язкового продажу е/е виробниками (крім альтернативної генерації) та імпортерами на РДВ становить не менше ніж 15% їх місячного обсягу продажу. До теперішнього часу мінімальний граничний обсяг продажу на РДВ становив 10%.

Окрім того, закріплюється обов'язок держпідприємства "Гарантований покупець" направляти свій прибуток (крім покриття своїх витрат) на виплати альтернативної генерації. Крім цього, документ регулює питання дії ліцензії оператора системи передання е/е (НЕК "Укренерго") до моменту остаточної сертифікації компанії.

Також НКРЕКП до 1 квітня 2020 року має право встановлювати для теплоелектроцентралей тариф на відпуск е/е на рівні не нижче за собівартість.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

Ердоган заявив, що удари Ірану по Ізраїлю спровокував Нетаньягу

Частина республіканців готова проголосувати за відставку спікера Палати представників США за його позицію щодо допомоги Україні та Ізраїлю

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА