15:37 27.12.2019

"Євросолідарність" вимагає розпочати розслідування у справі про "плівки Труби"

2 хв читати
"Євросолідарність" вимагає розпочати розслідування у справі про "плівки Труби"

Партія "Європейська солідарність" вимагає розпочати кримінальне провадження проти екс-голови Державного бюро розслідувань (ДБР) Романа Труби.

Відповідну заяву оприлюднила прес-служба політичної сили.

"Обов’язковою умовою очищення ДБР є розслідування так званих плівок Труби, записаних у кабінеті екс-керівника ДБР. Із них очевидно, що ДБР стоїть не на захисті закону, а використовується для політичних розправ над опозицією. Досі ми не побачили жодної реакції правоохоронної системи на цю інформацію. Покарання за системне порушення законів та Конституції має полягати не лише у звільненні керівника ДБР, а й у кримінальній відповідальності, яку має понести він, а також інші фігуранти, присутні на "плівках Труби", - наголосили у "Євросолідарності".

У партії також наголосили, що звільнення Труби було здійснено з порушеннями Конституції. Згідно з рішенням Конституційного Суду від 16 грудня 2019 року, президент не має права призначати керівництво ДБР, оскільки підпорядкування ДБР і НАБУ президенту створює загрозу незалежності цих органів.

"Партія "Європейська солідарність" наголошує на неприпустимості порушення Конституції та закликає Володимира Зеленського та парламентську більшість перед здійсненням подальших кадрових змін у ДБР привести законодавство, яке регулює його діяльність, у відповідність до Конституції", - наполягає політсила.

Як повідомлялося, Зеленський звільнив Романа Трубу з посади директора ДБР 27 грудня та призначив тимчасово виконувачем директора відомства Ірину Венедіктову.

19 листопада в телеграм-каналі "Трубу прорвало" було оприлюднено аудіозаписи, на яких нібито директор ДБР Труба отримував вказівки від нібито генерального прокурора Руслана Рябошапки і нібито керівника Офісу президента України Андрія Богдана про припинення низки обшуків, а також нібито отримував завдання від президента Зеленського про відкриття конкретних проваджень.

Сам Труба заявив, що оприлюднені аудіозаписи не відповідають дійсності і є провокацією.

Фракція "Європейська солідарність" вимагала створення у Верховній Раді тимчасової слідчої комісії з розслідування фактів незаконного втручання Офісу президента України в роботу правоохоронних органів і відсторонення від посад фігурантів розмов, зокрема, керівника Офісу президента Андрія Богдана, заступника голови Офісу президента Андрія Смирнова, генерального прокурора Руслана Рябошапки, директора ДБР Труби.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА