19:52 31.12.2019

Підписані газові угоди позбавляють Росію відповідальності за енергетичну агресію

2 хв читати
Підписані газові угоди позбавляють Росію відповідальності за енергетичну агресію

Підписання газової угоди позбавило Україну можливості притягти Росію до відповідальності за енергетичну агресію, вважає партія "Європейська солідарність".

"Україна мала виключно сильну позицію на газових переговорах з Росією. Виграш України в Стокгольмському арбітражі і чітка перспектива виграшу за позовом 2018 року ставили "Газпром" на межу дефолту. Команда НАК "Нафтогаз України" в попередні п'ять років забезпечила виконання президентських директив і доручень, гарантувавши енергетичну безпеку і незалежність України. Введення США санкцій проти "Північного потоку-2" поставило під сумнів реальність побудови газопроводів в обхід України. Тепла зима і накопичені резерви газу дозволяли приймати рішення не в умовах цейтноту, а виходячи з найбільш вигідних позицій", - наголошується в заяві, оприлюдненій прес-службою політсили.

"Не дивлячись на це, нинішня влада пішла на умови, які істотно послаблюють можливості України протидіяти російському агресору. Недарма помічник Володимира Зеленського Андрій Єрмак, чий підпис стоїть під протоколом, який ліг в основу умов транзиту, отримав високу оцінку російської сторони", - заявили в "Євросолідарності".

У партії підкреслили, що згідно з прийнятими умовами Україна не лише відмовляється від багатомільярдних штрафів і арешту майна "Газпрому" в рамках відповідальності Росії за угодою 2009 року, але і фактично дає свою згоду на добудову газопроводів в обхід українських територій.

"З 2021-го року прийнято гарантований обсяг транзиту тільки в 40 млрд кубометрів газу - те, що Росія спочатку пропонувала через західних партнерів як свою позицію. Це ставить під сумнів перспективу подальших санкцій", - нагадали в "Євросолідарності".

У зв'язку з цим партія висуває список вимог, а саме - не допустити згортання міжнародних судових процесів проти Росії і її суб'єктів, зокрема щодо повернення кримських родовищ, ввести заборону на прямі постачання в Україну російського газу і продовжити координацію зусиль з міжнародними партнерами щодо недопущення побудови "Північного потоку 2".

Як повідомлялося, відповідно до підписаного 20 грудня в Мінську міжурядового протоколу Україна-РФ-Єврокомісія, протягом 27-30 грудня було реалізовано пакетну угоду з виплатою "Газпромом" "Нафтогазу" $ 2,9 млрд за рішенням Стокгольмського арбітражу, відмовою сторін від існуючих позовів, включно з врегулюванням штрафу Антимонопольного комітету України на $ 7,4 млрд, і підписанням транзитної угоди на п'ять років (2020 рік - 65 млрд куб. м, 2021-2024 роки - по 40 млрд куб. м) з можливістю його продовження на десять років.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба: Вето РФ на продовження мандата групи експертів ООН, яка стежила за дотриманням санкцій проти КНДР, - це фактично визнання провини

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА