10:10 02.01.2020

Питання виплати пенсій в ОРДЛО може бути вирішене лише в контексті деокупації - Кулеба

2 хв читати
Питання виплати пенсій в ОРДЛО може бути вирішене лише в контексті деокупації - Кулеба

Віце-прем'єр-міністр України з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Дмитро Кулеба вважає, що питання виплати пенсій у не підконтрольних українському уряду окремих районах Донецької та Луганської областей може бути вирішене тільки в контексті їх деокупації.

"Для ЄС виплата пенсій на окупованій території - це правозахисне питання, це дуже важливий нюанс. Вони не можуть не наполягати на тому, що це потрібно робити, але вони також розуміють, що одна річ - хотіти щось зробити, а інша - це мати технічну можливість і можливість у плані безпеки. Сьогодні, в нинішній реальності, таких можливостей немає", - сказав Кулеба в ексклюзивному інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

Він зазначив, що наразі існує механізм отримання пенсій, який потребує для одержувачів виїзду на підконтрольну уряду України територію.

"Тому вирішення цієї проблеми безпосередньо зав'язане на процес деокупації. Буде там Пенсійний фонд, працюватимуть платіжні системи - можна буде рухатися далі", - додав віце-прем'єр.

На запитання, чи скептично в такому разі він ставиться до нещодавно зареєстрованого законопроекту про виплату пенсій жителям тимчасово окупованих територій, Кулеба заявив, що такі законодавчі ініціативи мають бути, "тому що потрібно постійно шукати шляхи вирішення питання, але я вважаю, що це питання реально може бути вирішене тільки в контексті деокупації".

Як повідомлялося, наприкінці листопада 2019 року у Верховній Раді зареєстровано законопроект №2083-д, покликаний урегулювати питання виплати пенсій особам, які проживають на тимчасово окупованих територіях.

Законопроект передбачає надання людям, які жили на тимчасово окупованих територіях і не могли сплачувати страхові внески, права докупити стаж без застосування санкцій. У разі втрати документів надається можливість розраховувати пенсію на підставі інформації з реєстру застрахованих осіб. Також документ скасовує обов'язкову реєстрацію пенсіонерів як тимчасово переміщених осіб для отримання пенсій і передбачає виплату заборгованості за пенсіями без терміну давності (нині діє ліміт - три роки).

Повний текст інтерв'ю з Кулебою буде розміщено на сайті агентства "Інтерфакс-Україна" у відкритому доступі.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

ЄС планує санкції проти постачання іранських ракет Росії та на Близький Схід

Безугла передумала виходити з фракції "Слуга народу"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА