11:32 02.01.2020

Кулеба не виключає переговорів з ЄС про наступну програму макрофінансової допомоги

2 хв читати
Кулеба не виключає переговорів з ЄС про наступну програму макрофінансової допомоги

Віце-прем'єр-міністр України з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Дмитро Кулеба не виключає домовленостей із Європейським Союзом про п'яту програму макрофінансової допомоги.

"Я дуже сподіваюся, що в нас ломитиметься бюджет від грошей, і нам не знадобиться ні макрофінансова допомога ЄС, ні допомога МВФ. Але я не виключав би, що нам знадобиться п'ятий транш для підтримки макрофінансової стабільності, тому що 2020 рік буде дуже важкий. Але вирішуймо проблеми в міру їх настання. Тобто, отримаємо транш за четвертою програмою, далі дивитимемося, як ми проходитимемо через 2020 рік, і думатимемо про п'яту програму макрофінансової допомоги", - повідомив Кулеба в ексклюзивному інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

Щодо виділення другого траншу макрофінансової допомоги за четвертою програмою, віце-прем'єр зазначив, що формально для цього всі вимоги виконано.

"Єдине, що макрофін ЄС перебуває в певному контексті відносин України з Міжнародним валютним фондом, успішного завершення наших переговорів з МВФ", - зазначив він.

На уточнювальне запитання, чи можна очікувати траншу від ЄС до завершення всіх переговорів і укладення угоди з МВФ, Кулеба відповів, що поки що не коментуватиме це. "Я збережу тут певну тактичну паузу у відповіді, тому що це делікатний момент у переговорах. Тому що, знаєте, коли йдеться про МВФ, то діє відоме американське правило: все, що ви скажете, може бути використане проти вас. Я не хочу, щоб щось було використано проти нас, тому що ми наразі справді багато робимо, щоб усе було добре і з МВФ, і з ЄС", - додав він.

Як повідомлялося, у вересні 2018 року представники України та ЄС підписали кредитну угоду про надання четвертої програми макрофінансової допомоги ЄС Україні (MFA IV) на EUR1 млрд і меморандум про взаєморозуміння, в якому закріплено умови надання цих коштів. Суму в EUR1 млрд було поділено на два рівні транші, перший із них ЄС перерахував у грудні 2018-го. Отримання другого прогнозувалося на весну-2019, однак на той період Україна не виконала низки зобов'язань.

12 грудня 2019 року президент України Володимир Зеленський під час телефонної розмови з президентом Європейської Комісії Урсулою фон дер Ляєн погодили питання, необхідні для якнайшвидшого виділення другого траншу макрофінансової допомоги Євросоюзу обсягом 500 млн євро.


Повний текст інтерв'ю з Кулебою буде розміщено на сайті агентства "Інтерфакс-Україна" у відкритому доступі.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг: ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА