12:34 02.01.2020

На першому етапі формування міжнародного формату для обговорення Криму РФ не потрібна - Кулеба

2 хв читати
На першому етапі формування міжнародного формату для обговорення Криму РФ не потрібна - Кулеба

Віце-прем'єр-міністр України з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Дмитро Кулеба вважає, що на першому етапі формування міжнародного формату для обговорення питання окупованого РФ Кримського півострова участь самої РФ не потрібна.

"Наразі є лише два формати. Перший формат - це міжнародні організації, коли ООН ухвалює резолюції, ЮНЕСКО теж ухвалює резолюції та здійснює дистанційне вивчення ситуації в Криму, Місія ООН в Україні здійснює дистанційний моніторинг, Рада Європи теж ухвалює якісь рішення і намагається пробитися до Криму з візитом, Європейський Союз зберігає санкції. Другий формат - двосторонній, коли умовний Лавров (глава МЗС РФ Сергій Лавров - ІФ) кудись приїжджає і йому на переговорах заявляють, що ніколи не визнають незаконної окупації Криму. А ми вважаємо, що потрібен якийсь креативний формат, де, як у нормандському форматі, відбувалася б розмова щодо Криму", - сказав Кулеба в ексклюзивному інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

Водночас віце-прем'єр зазначив, що Україна розуміє, що РФ виступатиме проти таких ініціатив.

"Ми спокійно до цього ставимося, але вважаємо, що для початку нам потрібно визначитися, який саме формат ми хочемо, і навіть без Росії почати в ньому говорити. Тому що нам треба дискутувати, нам потрібна рефлексія щодо того, яким буде шлях до деокупації Криму", - додав він.

Також Кулеба висловив упевненість, що деокупація півострова врешті-решт відбудеться, й Україна має бути повністю готова до моменту, коли буде потрібно забрати Крим назад.

Віце-прем'єр наголосив, що в України на всіх рівнях - від економічної, соціальної та культурної політики до військової та оборонної політики - має бути чітке розуміння, що робити в разі повернення Криму. "Над цим ми щодня працюємо. І в цій логіці цей формат - також частина історії. За великим рахунком, на першому етапі нам навіть не потрібна Росія в цьому форматі, тому що нам потрібне розуміння, що робимо ми і міжнародне співтовариство в цій ситуації", - додав Кулеба.


Повний текст інтерв'ю з Кулебою буде розміщено на сайті агентства "Інтерфакс-Україна" у відкритому доступі.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Байден заявив про бажання брати участь у передвиборчих дебатах із Трампом

До Дня Києва 42 тисячі киян, постраждалих внаслідок катастрофи на ЧАЕС, отримають матеріальну допомогу - Кличко

Столтенберг: ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА