14:18 02.01.2020

Кулеба очолив міжурядові комісії з Китаєм та Індією

2 хв читати
Кулеба очолив міжурядові комісії з Китаєм та Індією

Віце-прем'єр-міністр України з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Дмитро Кулеба очолив українсько-китайську та українсько-індійську міжурядові комісії.

"Я очолив міжурядові комісії з Китаєм та Індією", - повідомив Кулеба в ексклюзивному інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

"Торговельний партнер України номер один як об'єднання країн - це Європейський Союз, а торговельний партнер України номер один як окрема держава - це Китай. У нас є зона вільної торгівлі з Євросоюзом, немає зони вільної торгівлі з Китаєм, але, незважаючи на це, Китай вибився на перше місце. Тобто для нас надзвичайно важливо бачити загальну картинку, а також інструменти і можливості, які виникають для України у відносинах із двома торговельними гігантами. Саме тому цією комісією займаюся я", - сказав він.

На думку віце-прем'єра, якщо дивитися на це питання в ізоляції, виключно як на українсько-китайські відносини, це означає недовикористати потенціал або підставлятися під ризики.

"Тому що людина, яка не розуміє, що у нас відбувається на західному векторі, може зробити помилку в прийнятті рішень щодо східного вектора, і навпаки. Збалансувати цих двох гігантів, зробити економічну співпрацю з ними максимально вигідною для України - це моє завдання", - констатував він.

Коментуючи найближчі успіхи, яких він хоче досягти з Китаєм, Кулеба зазначив, що Україні необхідно побудувати хороші відносини з цією державою і нагадав, що довіру було підірвано в інвестиційних проектах.

Окрім того, на його думку, Україні необхідний вихід на масштабні глобальні інвестиційні проекти насамперед у сфері інфраструктури, енергетики, сільського господарства, де можна залучити китайські кошти.

Що стосується Індії, то Кулеба вважає, що це країна найнереалізованого потенціалу для торгівлі з Україною. "У нас там лежать під ногами величезні можливості, якими ми не користуємося. Не можна більше недооцінювати Індію - це мій ключовий сигнал", - сказав віце-прем'єр.

"Я хочу, щоб з Індією у нас сталася диверсифікація торгівлі, тому що зараз у нас там переважно експорт соняшникової олії. Я хочу зберегти профіцит у торгівлі з Індією, який є зараз, але розширити номенклатуру товарів, якими ми торгуємо, і хочу бачити більше індійських інвестицій в Україну", - додав Кулеба.


Повний текст інтерв'ю з Кулебою розміщено на сайті агентства "Інтерфакс-Україна" у відкритому доступі.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА