19:09 02.01.2020

Посли Ізраїлю та Польщі занепокоєні вшануванням місцевою владою в Україні діячів УПА

2 хв читати
Посли Ізраїлю та Польщі занепокоєні вшануванням місцевою владою в Україні діячів УПА

Посол Польщі Бартош Ціхоцький і посол Ізраїлю Джоел Ліон вважають образливим вшанування в Україні людей, які "активно пропагували етнічні чистки", а також очікують, що Київська міська державна адміністрація (КМДА) та Львівська обласна рада приєднаються до "пошуку правди" в цьому питанні.

"З великим занепокоєнням та сумом ми зауважили, що представники влади різних рівнів України, у тому числі Львівська обласна рада та Київська міська державна адміністрація, й досі відзначають історичні події та вшановують осіб, які потрібно раз і назавжди засудити", - йдеться в спільній заяві послів.

У відомствах занепокоєні тим, що 24 грудня Львівська обласна рада ухвалила постанову, спрямовану на виділення державних коштів у 2020 році на вшанування пам'яті одного з лідерів Організації українських націоналістів (ОУН) Андрія Мельника, а також письменника і державного діяча Івана Липи та його сина, громадського діяча Юрія Липи.
"Крім того, 1 січня Київська міська державна адміністрація на своїй будівлі виставила банер із зображенням Степана Бандери. Пам'ятаючи про наших невинних братів і сестер, замордованих у 1939-1945 роках на окупованих територіях Польщі, які сьогодні є частиною України, ми, посли Польщі та Ізраїлю, вважаємо, що вшановування людей, які активно пропагували етнічні чистки, є образою та призводить до протилежного бажаному результату у боротьбі з антисемітизмом та в процесі примирення наших народів", - йдеться в заяві.

У зв'язку з цим посли очікують, що Львівська облрада та КМДА приєднаються до діалогу з метою пошуку правди.
"Зі свого боку ми готові сприяти кращій співпраці з відповідними установами в Ізраїлі та Польщі, у тому числі з Яд Вашем та Інститутом національної пам'яті", - йдеться в заяві.

Степан Бандера (1909-1959) - український політичний діяч, лідер та організатор українського націоналістичного руху в Західній Україні. Народився в селі Старий Угринів в Івано-Франківській області в сім'ї греко-католицького священика. З 1940 року очолив Організацію українських націоналістів. 15 жовтня в Мюнхені агент КДБ Богдан Сташинський убив Бандеру. Він похований на кладовищі в Мюнхені.

Андрій Мельник (1890-1964) - полковник армії Української народної республіки, організатор формації Січових Стрільців, один з організаторів Української військової організації. У 1938 році після загибелі Коновальця очолив ОУН. В'язень німецьких концтаборів. З 1945 року - в еміграції. У 1947 році обраний довічним головою Проводу українських націоналістів (ПУН). Похований у Люксембурзі на кладовищі Боневуа.

Іван Липа (1865-1923) - український суспільно-політичний і державний діяч, письменник, літературний критик, медик. Міністр охорони здоров'я уряду УНР (1920 р.).

Юрій Липа (1900-1944) - український суспільно-політичний діяч, письменник, поет, публіцист, лікар, автор української геополітичної концепції, один з основних ідеологів українського націоналізму.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

57% українців вважають, що Україна скоріше або повністю є демократичною країною - КМІС

Порошенко передав ЗСУ ще 5 комплексів РЕБ "Ай-Петрі"

Держдеп США анонсував поставки нових озброєнь України найближчими тижнями

Віталій Кличко зустрівся з послами країн G7 та ЄС з нагоди Дня Європи

Нардепи з "Євросолідарності" попросили главу СБУ відреагувати на виступ "Кварталу-95", який викликав обурення у військових

У другому турі президентських виборів і на парламентських виборах у Північній Македонії перемагає опозиція

Єврейська конфедерація України закликала Верховну Раду визнати ХАМАС терористичною організацією

Звання "Почесний громадянин Києва" присвоєно Валерію Залужному та Ліні Костенко - Кличко

Порошенко в Берліні представив план спільної перемоги над агресором і застеріг союзників – Путін не планує зупинятись в Україні

Стефанчук підписав розпорядження про допуск журналістів до Ради під час воєнного стану

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА