14:39 03.01.2020

Слідчі ДБР не хочуть являтися до суду й давати свідчення щодо витоку таємної інформації країні-агресору - адвокат Головань

3 хв читати
Слідчі ДБР не хочуть являтися до суду й давати свідчення щодо витоку таємної інформації країні-агресору - адвокат Головань

Слідчі Держбюро розслідувань (ДБР), котрий Печерський райсуд Києва викликав для надання свідчень у справі, яку ініціював колишній заступник голови Адміністрації президента Віктора Януковича Андрій Портнов і яка стосується так званої справи українських моряків, не бажають з'являтися до суду й давати показання, заявляє адвокат п'ятого президента України Петра Порошенка Ігор Головань.

Як повідомляє у п'ятницю прес-служба партії "Євросолідарність", Головань нагадав, що суд має допитати слідчих ДБР стосовно того, як таємні матеріали з бюро потрапляли до сторонніх осіб, зокрема, публікувалися в телеграм-каналі Портнова. Про це журналістам біля будівлі ДБР заявив адвокат Петра Порошенка Ігор Головань, який другий день поспіль намагається передати чотирьом слідчим ДБР виклик до суду.

"Радник директора, оскільки він там розпоряджався і всі його слухали, очевидно, він має якусь вагу, – відмовився назвати своє прізвище, тому я не ризикну згадати, з ким я говорив. Але мені було повідомлено, що, можливо, суд помилився і неправильно вирішив, щоб саме я вручав ці повістки. Я, звичайно, поінформую про це суд. І, фактично, було відмовлено у наданні допомоги стосовно вручення повісток слідчим, було запропоновано звернутися письмово, що я зробив уже до того, й тому єдиний висновок, який можна тут зробити, – що не бажають слідчі Державного бюро розслідувань отримувати повістки і, певно, що не бажають з’являтися до Печерського суду для того, щоб дати відповідні свідчення", - зазначив адвокат.

"Ідеться про "справу моряків". Ідеться про те, що відповідно, за нашим переконанням, інформація, яка була, зокрема і з обмеженим доступом – секретна інформація, яка потрапляє до Державного бюро розслідувань, вона, грубо кажучи, розшифровується і потрапляє, в тому числі, до держави-агресора. Ми знаємо, наприклад, що для проведення експертизи вилучалися секретні документи, навіть із Генерального штабу, плани Збройних сил України тощо", - пояснює адвокат.

"Ми стверджуємо, що це провадження – це не що інше, як канал витоку інформації. Інформація, яка потрапляє до Державного бюро розслідувань, стає здобиччю різних Telegram-каналів, різних сайтів і таке інше", - нагадав Головань.

Він також пояснив, що слідчих ДБР мають допитати в суді саме про те, яким шляхом закрита інформація, яка потрапляє до бюро, виходить за межі Держбюро розслідувань. Головань також нагадав, що діяльність ДБР і його екс-директора Романа Труби має стати об'єктом розслідування правоохоронних органів.

"Стосовно діяльності Державного бюро розслідувань за нашими заявами зареєстровано вже шість кримінальних проваджень. Ми знаємо, що було опубліковано розмови, які, ймовірно, записувалися в кабінеті колишнього директора ДБР. І всі ці питання ми ставили перед відповідними правоохоронними органами. Змушені були звертатися до суду, маємо відповідні рішення. Маємо деякі кримінальні провадження вже зареєстровані, деякі ще є, за якими є судові рішення, але вони не виконані. Й ми бачимо, що саме в цій справі щодо незаконних дій групи, яка керувала Державним бюро розслідувань до приходу нинішнього керівництва, якраз поки що ми не бачимо ентузіазму", - зазначив Головань.

Раніше Головань повідомляв про кримінальне провадження, зареєстроване Генеральною прокуратурою за фактом вчинення слідчими ДБР незаконного збору, використання та поширення конфіденційної інформації про особу, а також отримання з метою розголошення відомостей, що становлять комерційну та банківську таємницю.

За словами Голованя, його представник просив слідство допитати колишнього заступника глави Адміністрації президента Віктора Януковича Андрія Портнова й допитати тодішнього директора ДБР Романа Трубу. Також представник потерпілого просив про допит начальника третього слідчого відділу Першого управління організації досудових розслідувань ДБР Олега Корецького та слідчих центрального апарату ДБР, які здійснюють досудове розслідування в певному кримінальному провадженні (№62019000000000713).

Крім того, адвокат клопотав про те, щоб слідство встановило засоби телефонного та електронного зв'язку, які використовують Портнов, Труба, слідчі центрального апарату ДБР, і вдатися до дій, спрямованих на виявлення випадків спілкування цих осіб між собою; звернутися в порядку, визначеному законом, до слідчого судді з клопотанням про виконання комп'ютерно-технічної експертизи певних публікацій на Telegram-каналі Portnov.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

Кулеба поговорив телефоном з міністром закордонних справ Кот-д'Івуару

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА