07:45 09.01.2020

Встановлення причин авіакатастрофи лайнера в Ірані є пріоритетом для України

3 хв читати
Встановлення причин авіакатастрофи лайнера в Ірані є пріоритетом для України

Президент України Володимир Зеленський заявив, що встановлення причин авіакатастрофи є пріоритетом для України, повідомив Офіс президента.

"Ми обов'язково дізнаємося правду. Для цього буде проведено детальне і незалежне розслідування відповідно до норм міжнародного права", - сказано в повідомленні.

Він висловив співчуття родичам усіх загиблих в авіакатастрофі лайнера під Тегераном (Іран), зокрема, 11-ти українців, а також громадян Ірану, Канади, Швеції, Афганістану і Великої Британії.

"Ранок 8 січня 2020 року став чорною сторінкою в історії і України, і всього світу. Мої щирі співчуття родичам і близьким одинадцяти загиблих громадян України: Володимира Гапоненка, Олексія Наумкіна, Сергія Хоменка, Катерини Статнік, Ігоря Матькова, Марії Микитюк, Дениса Лихна, Валерії Овчарук, Юлії Сологуб, Олени Малахової та Ольги Кобюк", - йдеться в повідомленні.

За словами президента, розслідування авіакатастрофи здійснить комісія, створена Організацією цивільної авіації Ісламської Республіки Іран. До них приєднаються 45 українських фахівців, зокрема Державна авіаційна служба, Національне бюро розслідувань авіаційних подій та інцидентів з цивільними повітряними суднами і представники МАУ.

Крім того, в разі потреби до складу комісії можуть залучатися представники РНБО, Служби безпеки України, ДСНС, Міноборони, міністерств закордонних справ, внутрішніх справ та інших державних установ, які також прибули до Тегерана.

"Це найкращі фахівці нашої країни, які мають великий досвід експертиз. Вони проведуть ідентифікацію та репатріацію загиблих українців. Ми очікуємо, що всі вони будуть включені в роботу комісії, зокрема до розшифровки записів "чорних скриньок", - зазначив Зеленський.

Зеленський також повідомив, що в четвер має намір поговорити телефоном з президентом Ірану для посилення співпраці з українською стороною для встановлення істини. Також він закликав міжнародне співтовариство, зокрема, Канаду, до розслідування обставин авіакатастрофи українського Боїнга-737.

Глава української держави заявив, що в Україні проведуть позапланові та повні перевірки стану безпеки польотів МАУ та інших вітчизняних авіакомпаній. До з'ясування всіх причин катастрофи українським авіакомпаніям заборонили польоти в повітряному просторі Ірану і Іраку, а українським громадянам рекомендують утриматися від відвідування цього регіону.

"До відправлення українського літака, і після нього в міжнародному аеропорту Тегерана сідали і злітали літаки міжнародних, зокрема і європейських авіакомпаній. Польоти припинили тільки Сполучені Штати Америки. Жодна інша країна не забороняла польоти своїх авіакомпаній над Іраном, та не скасовувала рейси до ранкової авіакатастрофи", - підкреслив він.

Зеленський закликав українців утриматися від неперевіреної інформації та маніпуляцій до попереднього звіту з розслідування.

"Зараз наш інформаційний простір сповнений численними теоріями і домислами щодо трагедії ... У таких справах швидкість може заважати істині. Потрібно дочекатися хоча б попереднього звіту роботи комісії з розслідування. І я прошу всіх ... утриматися від маніпуляцій, спекуляцій, теорій змови, поспішних категоричних оцінок і неперевірених версій. Це не тема для хайпу, лайків у соцмережах, сенсацій і конспірологічних теорій. Нам потрібні терпіння, витримка і мудрість", - резюмував президент.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг: ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА