19:11 14.01.2020

Разумков доручив профільному комітету ВР розглянути висновки КС щодо законопроекту про дострокове позбавлення мандата нардепа

2 хв читати
Разумков доручив профільному комітету ВР розглянути висновки КС щодо законопроекту про дострокове позбавлення мандата нардепа

Голова Верховної Ради Дмитро Разумков доручив комітету з правової політики розглянути висновки Конституційного Суду України щодо відповідності статтям 157 і 158 Основного закону законопроекту №1027 про внесення змін до статті 81 Конституції (щодо додаткових підстав дострокового припинення повноважень народного депутата України).

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", Разумков нагадав, що Верховна Рада отримала висновок Конституційного Суду України щодо відповідності статтям 157 і 158 Конституції України законопроекту №1027 про внесення змін до статті 81 Конституції (щодо додаткових підстав дострокового припинення повноважень народного депутата України) на засіданні у вівторок увечері.

Як повідомлялося, президентський законопроект №1027 було зареєстровано у Верховній Раді 29 серпня. Він передбачає розширення переліку підстав для припинення повноважень народних депутатів. Зокрема, згідно з документом повноваження народних депутатів припинятимуться в разі встановлення судом фактів неперсонального голосування, а також за прогул третини пленарних засідань або засідань комітету за одну чергову сесію.

4 вересня Верховна Рада проголосувала за направлення законопроекту на розгляд до КС.

Голова КС звернувся до Венеціанської комісії з проханням відповісти на шість запитань, що стосуються майбутніх змін до Конституції. Венеціанська комісія, у свою чергу, заявила, що поправки до статті 81 Конституції України, передбачені законопроектом №1027 про розширення переліку підстав для припинення повноважень народних депутатів, впливають на демократичний характер Української держави.

26 грудня Конституційний Суд визнав неконституційним запропонований президентом України Володимиром Зеленським законопроект №1027, який встановлює додаткові підстави для дострокового припинення повноважень народного депутата.

"Так. Є висновок Конституційного Суду, що законопроект не відповідає вимогам ст. 157 (Конституції України - ІФ)", - повідомив представник президента в КСУ Федір Веніславський агентству "Інтерфакс-Україна".

У свою чергу джерело агентства "Інтерфакс-Україна" в суді уточнило, що йдеться про п. 1 ст. 157 Конституції, згідно з яким Основний закон не може бути змінений, якщо зміни передбачають скасування чи обмеження прав і свобод людини і громадянина, або якщо вони спрямовані на ліквідацію незалежності чи на порушення територіальної цілісності України. "Законопроект не відповідає ч. 1 ст. 157", - сказав співрозмовник агентства.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба: Вето РФ на продовження мандата групи експертів ООН, яка стежила за дотриманням санкцій проти КНДР, - це фактично визнання провини

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА