10:15 15.01.2020

Законопроект про внесення змін до Конституції щодо децентралізації влади не зміцнює прав громад

2 хв читати
Законопроект про внесення змін до Конституції щодо децентралізації влади не зміцнює прав громад

У посольстві Німеччини в Україні вважають, що законопроект про внесення змін до Конституції в частині децентралізації влади не зміцнює прав громад.

"Зміни в Конституції щодо децентралізації мають зміцнити права громад! Новий проект не відповідає цій вимозі. Якість і консенсус важливіші, ніж швидкість!", - йдеться в повідомленні посольства на сторінці у Twitter.

Як повідомлялося, 13 грудня президент України Володимир Зеленський зареєстрував у Верховній Раді законопроект №2598 про внесення змін до Конституції України щодо децентралізації влади.

Законопроект пропонує запровадити новий перелік адміністративно-територіальних одиниць: громада, округ, область, Автономна Республіка Крим. При цьому громада визначається як первинний суб'єкт місцевого самоврядування та юридична особа.

На конституційному рівні закріплюється право громади на безпосереднє здійснення місцевого самоврядування шляхом виборів, місцевих референдумів, місцевих ініціатив та в інших формах, визначених законом. Передбачається утворення представницьких і виконавчих органів місцевого самоврядування: окружної, обласної ради, їхніх виконкомів. Закріплюється, що зміна їхніх меж, найменування і перейменування здійснюється з урахуванням думки місцевих жителів.

Закріплюється матеріальна і фінансова основа місцевого самоврядування. Зокрема, визначається, що такою основою є земля, рухоме і нерухоме майно, природні ресурси, інші об'єкти, що є у комунальній власності громади; об'єкти спільної власності громад, що перебувають в управлінні окружних, обласних рад; місцеві податки і збори та інші доходи місцевих бюджетів. Водночас пропонується визначити, що держава забезпечує співмірність фінансових ресурсів та обсягу повноважень органів місцевого самоврядування.

Для адміністративного нагляду за додержанням Конституції та законів України органами місцевого самоврядування, координації діяльності територіальних органів центральних органів виконавчої влади та здійснення нагляду за додержанням ними Конституції і законів пропонується запровадити інститут префектів.

18 грудня парламентський комітет з питань правової політики рекомендував Верховній Раді включити до порядку денного сесії та направити до Конституційного Суду законопроект №2598 про внесення змін до Конституції України щодо децентралізації влади на предмет відповідності його статтям 157 та 158 Основного закону.

28 грудня Зеленський відкликав попередній і направив до ВР новий удосконалений законопроект про внесення змін до Конституції країни щодо децентралізації влади, який враховує рекомендації профільних комітетів парламенту та юристів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА