15:54 15.01.2020

ВР удосконалила перегляд судових рішень в апеляційному та касаційному порядку

2 хв читати
ВР удосконалила перегляд судових рішень в апеляційному та касаційному порядку

Верховна Рада прийняла в другому читанні та в цілому законопроект про внесення змін до Цивільного та Господарського процесуальних кодексів, Кодексу адміністративного судочинства щодо вдосконалення порядку судових рішень №2314.

За відповідне рішення проголосували 237 народних депутатів (217 зі "Слуги народу", 14 з групи "Довіра", чотири позафракційні депутати, депутати інших фракцій не голосували).

Як зазначив, представляючи поправки до другого читання законопроекту, член парламентського комітету з питань правової політики народний депутат Павло Павлиш (фракція "Слуга народу"), зміни сприятимуть приведенню судово-правової системи до міжнародних стандартів і ефективного розгляду судових рішень.

За його словами, зміни насамперед дадуть змогу забезпечити гідність судової практики, планомірно зменшити кількість справ у Верховному Суді, збалансують навантаження справами між різними юрисдикціями та сприятимуть чіткому розподілу справ.

Павлиш зазначив, що законопроект підкреслює особливий статус Суду касаційної інстанції, визначає чіткі підстави касаційного оскарження рішення суду першої інстанції та постанови суду апеляційної інстанції. Він також розповів, що норми законопроекту спрощують порядок відводу суддів у разі подання такого відводу напередодні або в день засідання.

Згідно з законопроектом, якщо суд робить висновок про необґрунтованість заявленого відводу, і заява про такий відвід надійшла до суду за три робочі дні (або раніше) до наступного засідання, то вирішення питання про відвід здійснює суддя, який не входить до складу суду, що розглядає справу, й визначається, згідно з законодавством, Єдиною судовою інформаційно-телекомунікаційною системою під час реєстрації документів. Такому судді не може бути заявлено відвід.

Якщо заява про відвід судді надійшла до суду пізніше ніж за три робочих дні до наступного засідання, то така заява не підлягає переданню на розгляд іншому судді, а питання про відвід судді вирішує суд, який розглядає справу".

"Питання про відвід судді Великої палати (Верховного суду - ІФ) не підлягає переданню на розгляд іншому судді й розглядається Великою палатою... Питання про відвід вирішується невідкладно. Вирішення питання про відвід суддею, який не входить до складу суду, здійснюється протягом двох робочих днів, але не пізніше призначеного засідання у справі. В разі розгляду заяви про відвід суддею іншого суду - не пізніше десяти днів з дня надходження заяви про відвід. Відвід, який надійшов поза судовим засіданням, суд розглядає в порядку письмового провадження", - йдеться в законопроекті.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

Ердоган заявив, що удари Ірану по Ізраїлю спровокував Нетаньягу

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА