16:56 15.01.2020

Комітет ВР рекомендує протягом місяця змінити законопроект про дострокове позбавлення мандата нардепа, відхилений КС

2 хв читати
Комітет ВР рекомендує протягом місяця змінити законопроект про дострокове позбавлення мандата нардепа, відхилений КС

Комітет Верховної Ради з питань правової політики вирішив рекомендувати парламенту ухвалити постанову і протягом 30 днів зобов'язати депутатів підготувати поправки до поданого президентом Володимиром Зеленським законопроекту №1027 "Про зміни до ст.81 Конституції України (щодо додаткових підстав дострокового припинення повноважень народного депутата України)", який відхилив Конституційний суд України.

Як повідомляє кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", за відповідне рішення на засіданні в середу проголосували 20 членів комітету з 21 присутнього.

Після того як Конституційний Суд визнав президентський законопроект №1027 таким, що не відповідає положенням ст.157 і ст.158 Основного закону, правовий комітет парламенту ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді прийняти постанову, в якій визначити терміни розробки поправок до документа для його повторного розгляду.

У своїх пропозиціях комітет Верховної Ради з питань правової політики пропонує надати народним депутатам 30 днів на подання поправок до нинішнього неконституційного тексту документа. Після цього комітети з питань регламенту, антикорупційної політики та інтеграції з ЄС мають обробити поправки та пропозиції на предмет відповідності вимогам українського законодавства. Ще 15 днів хочуть надати профільному комітету на обробку поправок і пропозицій, врахувати або не враховувати їх.

Після завершення цих термінів у ВР буде сім днів на розгляд оновленого законопроекту на пленарному засіданні.

Для ухвалення вищезгаданих термінів роботи над проектом закону №1027 необхідно, щоб депутати затвердили більшістю рекомендації комітету своєю постановою.

Як повідомлялося, президентський законопроект №1027 було зареєстровано у Верховній Раді 29 серпня. Він передбачає розширення переліку підстав для припинення повноважень народних депутатів. Зокрема, згідно з документом повноваження народних депутатів припинятимуться в разі встановлення судом фактів неперсонального голосування, а також за прогул третини пленарних засідань або засідань комітету за одну чергову сесію.

4 вересня ВР проголосувала за направлення законопроекту на розгляд до КС.

Голова КС звернувся до Венеціанської комісії з проханням відповісти на шість запитань, що стосуються майбутніх змін до Конституції. Венеціанська комісія, у свою чергу, заявила, що поправки до статті 81 Конституції України, передбачені законопроектом №1027 про розширення переліку підстав для припинення повноважень народних депутатів, впливають на демократичний характер Української держави.

26 грудня Конституційний Суд визнав законопроект №1027 неконституційним. Джерело агентства "Інтерфакс-Україна" в суді уточнило, що йдеться про п. 1 ст. 157 Конституції, згідно з яким Основний закон не може бути змінено, якщо зміни передбачають скасування чи обмеження прав і свобод людини та громадянина, або якщо вони спрямовані на ліквідацію незалежності чи на порушення територіальної цілісності України.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА