19:28 16.01.2020

Глави МЗС України, Великої Британії, Канади, Швеції та Афганістану домовилися про механізми співпраці з Іраном у розслідуванні аварії літака "МАУ"

3 хв читати
Глави МЗС України, Великої Британії, Канади, Швеції та Афганістану домовилися про механізми співпраці з Іраном у розслідуванні аварії літака "МАУ"

Міністр закордонних справ Канади Франсуа-Філіп Шампань повідомив про створення рамкової програми зі співпраці з Іраном у розслідуванні причин катастрофи лайнера Boeing 737 "Міжнародних авіаліній України".

"Сьогодні члени координаційної групи створили рамкову програму зі співпраці з Іраном, яку ми оприлюднимо онлайн пізніше сьогодні", - сказав він на прес-брифінгу в Лондоні в четвер за результатами зустрічі глав МЗС України, Великої Британії, Канади, Швеції та Афганістану - країн, громадяни яких загинули внаслідок аварії літака в Ірані.

За його словами, ця рамкова програма спрямована на п'ять ключових елементів, які допоможуть у роботі з урядом Ірану.

Шампань наголосив, що йдеться, по-перше, про повний і чіткий доступ службових осіб до Ірану і всередині країни для надання консульських послуг. По-друге, сказав він, необхідно упевнитися, що "процес ідентифікації жертв відбувається гідно, прозоро та відповідно до міжнародних стандартів і що побажання сімей щодо репатріації поважають в усіх випадках". "По-третє, забезпечити ретельне, незалежне та прозоре міжнародне розслідування, відкрите для "скорботних націй", регульоване Конвенцією про міжнародну цивільну авіацію. По-четверте, упевнитися в тому, що Іран бере на себе повну відповідальність за збиття рейсу PS 752 та визнає свої зобов'язання перед родинами жертв, зокрема компенсації. По-п'яте, забезпечити підзвітність відповідальних осіб незалежному кримінальному розслідуванню, після якого відбудуться прозорі та неупереджені судові розгляди, які відповідають міжнародним стандартам належної правової процедури і правам людини", - зазначив міністр.

Шампань запевнив, що група працюватиме наступні місяці і, можливо, роки над розслідуванням. "Очевидно, Іран визнав повну відповідальність за збиття літака, але розслідування приведе до чіткої причини, а також притягнення до відповідальності тих, хто відповідальний за цю жахливу трагедію", - пояснив він.

Крім того, міністр подякував за допомогу Нідерландам і сказав, що уроки, винесені з катастрофи літака MH-17 над Донбасом, буде взято до уваги.

"Ми навіть запитали нідерландський уряд, чи не погодяться вони мати спостерігачів у наших різних робочих групах, які ми вирішили створити, тому що ми хочемо впевнитися, і я думаю, сім'ї загиблих заслуговують, щоб ми використали найкращу можливу експертизу у світі та уроки MH-17", - зазначив глава МЗС Канади.

Шампань заявив, що постраждалі країни вимагатимуть, щоб Іран включив до своїх розслідувань міжнародних експертів.

Як повідомлялося, пасажирський літак Boeing 737-800 авіакомпанії "МАУ", який мав виконати рейс PS752 за маршрутом Тегеран-Київ, розбився в районі міжнародного аеропорту імені імама Хомейні в Тегерані відразу після зльоту рано-вранці 8 січня. На борту перебували 167 пасажирів і дев'ять членів екіпажу. Усі вони загинули. Серед загиблих - 11 громадян України (зокрема дев’ять членів екіпажу), 82 громадянина Ірану, 63 - Канади, 10 - Швеції, 4 - Афганістану, по 3 - ФРН та Великої Британії.

Іранська влада 11 січня визнала, що іранські військові помилково збили Boeing. Пізніше командувач аерокосмічних сил Корпусу вартових Ісламської революції (КВІР) Амір Алі Хаджізаде заявив, що бере на себе всю відповідальність за аварію українського літака.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Пропозиція США щодо використання відсотків від заморожених активів РФ для України набирає обертів у G7

Столтенберг: ще не пізно для перемоги України, але союзникам необхідно прискоритися

Закриють 60 км фронту: Порошенко передав у війська ще три системи РЕБ "Ай-Петрі"

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА